Počet stránek ve webu: 43.166

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.068.670

Výpověď z důvodu zdravotní nezpůsobilosti vykonávat práci - nárok na odstupné

Odesláno: 
Otevřeno 3172 x
1 odpověď
 
Dobrý den,
jsem dlouhodobě nemocná, mám i částečný invalidní důchod. Jde o to, že práci kterou jsem vykonávala už podle lékařů dělat nemůžu. Jsem pečovatelka a pečovat o ležící lidi je po fyzické stránce velmi náročné i pro zdravého. S p. ředitelkou jsem mluvila a řekla mě že bych mohla na místo recepční. Má to velký háček. Na recepci jsou zaměstnané dvě starobní důchodkyně, které již rok přesluhují a tudíž si p. ředitelka myslela že již skončí. Ale jak jedna tak druhá odmítá práci ukončit. Paní ředitelka jim podle zákona nemůže pracovní poměr ukončit i když jsou ve starobním důchodu.
Může mi ředitelka z organizačních důvodů přeřadit na jinou pozici třeba úklid nebo do prádelny? Platí zákon, že starobní důchodce může pracovat jak dlouho chce i když už je v důchodu? Měla bych nárok na odstupné při ukončení pracovního poměru? Jaké (do starobního důchodu mám 6 let), a nebo na to jestli tam má p. ředitelka ještě nějaké jiné možné řešení podle zákona i když vím že hodně bude záležet i na její vůli. Děk
 
Dobrý den,

zaměstnavatel má dle ust. § 41 zákoníku práce povinnost převést zaměstnance na jinou práci pozbyl-li zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb dlouhodobě způsobilost konat dále dosavadní práci.

Není-li možné dosáhnout účelu převedení, v případě převedení ze zdravotních důvodů na straně zaměstnance, může Vás zaměstnavatel převést v tomto případě i na práci jiného druhu, než byla sjednána v pracovní smlouvě, a to i kdybyste s tím nesouhlasila. Při převedení zaměstnance na jinou práci je však zaměstnavatel povinen přihlížet k tomu, aby tato práce byla pro něho vhodná vzhledem k jeho zdravotnímu stavu a schopnostem a pokud možno i k jeho kvalifikaci.

Pokud zaměstnavatel nemůže převést zaměstnance na jinou práci, protože ji nemá, jedná se o překážku v práci na straně zaměstnavatele, protože zaměstnavatel není schopen splnit povinnost, kterou mu zákoník práce ukládá. Zaměstnanci po tuto dobu přísluší náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku. Jestliže lékařský posudek stanoví, že zaměstnanec je dlouhodobě nezpůsobilý konat dále dosavadní práci, a nedojde ani k jiné dohodě mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, může být tato skutečnost důvodem pro ukončení pracovního poměru výpovědí zaměstnavatele podle ust. § 52 písm. e) zákoníku práce: Zaměstnavatel se zaměstnancem může výpovědí ukončit pracovní poměr, pokud zaměstnanec vzhledem ke svému zdravotnímu stavu podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb pozbyl dlouhodobě způsobilost konat dále dosavadní práci.

Podle § 67 ZP nemá zaměstnanec při ukončení pracovního poměru výpovědí dle § 52 písm. e) ZP nebo dohodou z týchž důvodů právo na odstupné (pokud není garantováno např. kolektivní smlouvou či vnitřním předpisem zaměstnavatele i pro tyto případy).

Co se týče pracujících důchodkyň, je pravda, že s nimi nelze rozvázat pracovní poměr z důvodu, že již pobírají důchod. Jejich převedení na jinou práci je možné pouze s jejich souhlasem a tedy změnou pracovní smlouvy. Některé soukromé společnosti v podobných případech nabízí finanční odměnu za odchod do důchodu a ukončení pracovního poměru.