Počet stránek ve webu: 43.155

Od 1.8.2023 je online chat s advokátem zrušen, dotaz prosím pošlete ZDE.


Vyberte  Přehled dotazů
Součet všech návštěv online chatu poradny: 3.065.775

Krádež vody ze společných prostor domu SVJ - jak se vypočítá škoda majitelům bytů?

Odesláno: 
Otevřeno 2286 x
4 odpovědi
 
Dobrý den,
jsme rodina v družstevním byte. Ve spol. místnosti - pradelne -jsme pristavili pracku a chteli zkusit jestli funguje. Fungovala, petkrat jsem v ní prala a nenamontovala vodomer, i kdyz to bylo v planu. V dobe kdy pracka nahodou prala si jeden ze sousedu nechal prizvat technika LBD, udelali zapis. Resume je 15000kč. Ptam se - zda se mohu branit. ta castka je totiz za tento rok ale i za minulý!!! Vzhledem k tomu že tam stojí a je pripojena až od letošniho ledna, tzn. minuly rok ji tam ikdo nevidel ani neslysel, nechapu proc mam platit i minuly rok?? co s tím mohu delat? ma moje slovo nejakou vahu? diky
 
Dobrý den,
v družstevních bytech se obvykle na úhradě energií a vodného a stočného ve společných prostorech podílí všichni nájemníci společně. V případě, že někdo užívá tyto prostory nad míru obvyklou a pro svoje účely, měl by tak činit se souhlasem družstva a tyto náklady s tím spojené uhradit ze svého. Pokud s vyčíslením nákladů nesouhlasíte, k provedenému zápisu se nejlépe písemně vyjádřete. Ve vyjádření uveďte, kdy jste pračku připojila a kolikrát jste v ní prala. Spočítejte si náklady, které tím vznikly a s jejichž úhradou souhlasíte. Pokud jste si pračku zakoupili teprve tento rok, doložte tuto skutečnost daňovým dokladem.
 
Dobrý den a děkuji paní Křížová,
nemám paragon na 15 let starou pračku a navíc, neměli jsme nic od družstva dovolené. tahle,, sranda,, se zkouškou pračky se nám tvrdě vymstila. chci se zeptat? Pak je možné, že se družstvo rozhodne, že zaplatím taky dva roky zpětně a já proti nemůžu nic dělat? Nemeli by mě spočítat cenu až od prvního zápisu že uviděli pračku prát? Nebo od jakehokoliv prvního zápisu? Děkuji
 
Družstvo požaduje škodu, která mu vznikla na nedovoleném a nenahlášeném odběru vody ze společných prostor zcela oprávněně. Samozřejmě po Vás nemůže požadovat víc, než jste skutečně praním ve společných prostorách spotřebovala. Nesouhlasíte-li s vyúčtováním, vyjádřete se k tomuto vyúčtování.

Pokud družstvo požaduje větší náklady, než odpovídají Vaší spotřebě a vy odmítnete tyto navíc účtované náklady zaplatit, muselo by je po Vás družstvo soudně vymáhat a u soudu tuto skutečnost prokázat.
 
Paní Křížová děkuji Vám za ochotu a radu, mějte se hezky.