Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Odcházím do důchodu. Můžu podnikat dál? Mám restauraci s pensionem. Bude něco jinak kromě toho, že začnu pobírat důchod a přestanu platit zdravotní a sociální pojitění? Je složité přepsat živnost na mladší manželku? Co by případně k tomu bylo třeba? Mění se IČO, DIČ, plátce elektřiny, inkasa, daní? Schvaluje to někdo, kontroluje? Děkuji. Břetislav

ODPOVĚĎ:
Odchodem do důchodu se Vaše postavení jako živnostníka v ničem nezmění, tzn. že i nadále budete oprávněn podnikat (pod stejným IČO a DIČ jako doposud).
Dle § 10/7 živnostenského zákona není možné přenést živnostenské oprávnění na jinou osobu. Pokud byste tedy chtěl živnost „přepsat“ na svou manželku, musela by získat stejná živnostenská oprávnění jako Vy (v případě hostinské činnosti by tedy musela doložit odbornou způsobilost dle § 20 a § 21 živnostenského zákona; poskytování ubytovacích služeb je živností volnou, zde by proto stačilo prosté ohlášení živnostenskému úřadu).
Vaše manželka by mohla provozovat živnost za Vás jako Vaše odpovědná zástupkyně (§ 11 živnostenského zákona), zde je však opět třeba, aby splnila podmínky odborné způsobilosti.
Pokud se rozhodnete k jakýmkoli změnám ve věci své živnosti, lze Vám rovněž doporučit kontaktovat vždy příslušný živnostenský úřad.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.