Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Obdržel jsme fakturu na služby ve výši 5.500 Kč. Neproplatil jsem ji v termínu, firma na mne podala platební rozkaz. Ještě před obdržením platebního rozkazu, ale bohužel již po podání žaloby, jsem fakturu uhradil. Proti platebnímu rozkazu jsem podal odpor jak proti částce (ta již byla uhrazena) tak proti poplatkům (cca 12.000 Kč). Nyní soud nařídil jednání.

Mezitím jsem ale zjistil, že fakturující firma (zapsaná jen v živnostenském rejstříku, ne v obchodním) nemá na to, co mi fakturovala, živnostenské oprávnění, jedná se totiž o činnost, na kterou je potřeba mít živnost řemeslnou, nikoliv volnou.
Mohu u soudu argumentovat tím, že mi byla faktura vystavena neoprávněně? Není to vlastně nějaký podvod? Bude k tomu soud vůbec přihlížet, když už jsem fakturu uhradil? Já jsem jinak fakturu nereklamoval, práce podle faktury byly provedeny bez problémů. Jde mi však o to, nějak se vyhnout těm 12.000 Kč navíc, je to pro mne bohužel dost peněz, jsem jen malý podnikatel. Mám u soudu nějakou šanci to celé tímto způsobem rozporovat? Nebo bych se musel o tuto částku soudit, kdybych ji chtěl zpátky?
Děkuji, Viktor 

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že jste fakturu uhradil až po podání žaloby, budete muset náklady řízení uhradit, neboť v době podání žaloby již tyto náklady důvodně vznikly. Rozhodně doporučuji tyto náklady splatit ještě před jednáním tak, aby se tato částka ještě nezvyšovala.
Pokud jde o nedostatek podnikatelského oprávnění, tato skutečnost nemá dle obchodního zákoníku vliv na platnost právního úkonu. Faktura Vám tedy byla vystavena oprávněně. Firma se však bude muset zpovídat živnostenskému úřadu.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.