Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám poněkud specifický dotaz, se kterým si nevím rady, proto si dovoluji obrátit se na Vás.
V březnu 2005 jsem koupila rodinný domek v Brně a bývalý majitel mi tvrdil, že tam nemá trvalé bydliště, přestože jsem věděla, že ano. Po cca roce a půl jsem ho musela papírově vystěhovat za pomocí Magistrátu a dnes oficiálně bydlí na Komenského 5. V následujících letech u nás několikrát zvonili exekutoři a hledali ho. Nedávno jsem zjistila, že dodnes používá Živnostenský list s naší adresou. Dle informací Živnostenského úřadu mohou změnit pouze adresu (což udělali), nikoliv místo podnikání, to musí změnit pouze on sám. Bývalý majitel sice občas navštěvuje příbuzné ve vedlejším domě, ale i když jsem s ním několikrát mluvila, neočekávám, že by cokoliv vyřídil, vždy vše slíbí a nic neudělá. Ráda bych se zeptala, jestli nám mohou vzniknout jakékoliv problémy, když zadlužený člověk "podniká" v našem domě a případně, jestli neexistuje nějaké řešení, jak se nezvaného podnikatele zbavit. Děkuji, Petra


ODPOVĚĎ:
V prvním případě se musí činit Živnostenský úřad, neboť je povinností podnikatele uvádět skutečné místo podnikání. Přichází tedy v úvahu zrušení živnostenského oprávnění živnostenským úřadem. Tím by byl Váš problém odstraněn. Dejte tedy Živnostenskému úřadu podnět ke zrušení tohoto živnostenského oprávnění.

Ve Vašem případě Vám však nehrozí žádný majetkový postih, neboť místo pobytu má evidenční charakter.

Pozn.: adresy byly změněny, jsou smyšlené
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.