Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pro získání živnosti účetní bych měl potřebovat 3 roky praxe jako účetní (mám středoškolské, účetnictví a daní - obchodní akademie Pelhřimov, obor ekonomika, účetnictví daně; a vysokoškolské vzdělání v oboru ekonomiky - fakulta managementu VŠE). Mám vlastní poradenskou firmu (s. r. o.) a jsem v ní jediný jednatel/společník, bez zaměstnanců.

Funkci jednatele provádím na základě smlouvy o výkonu funkce. Z titulu této smlouvy jsem mimo jiné osoba zodpovědná za kompletní vedení účetnictví firmy, což také dělám samostatně. Můj dotaz tedy zní, zda se tato praxe v mojí vlastní firmě započítává do těch požadovaných 3 let, nebo je nutné mít pracovní poměr u nějaké "nezávislé osoby". je to i z toho důvodu, že moje "pracovní pozice" ve firmě je jednatel, ne účetní. Činnost účetní je sice jedna s činností, ale není to čistě jen účetní práce (i když musím dělat veškerou účetní agendu), ale i všechny ostatní věci v souvislosti s řízením firmy. Děkuji. S pozdravem Jeremiáš.

 

ODPOVĚĎ:
Zákon k tomuto stanovuje:
Pokud je v rámci odborné způsobilosti vyžadována praxe v oboru, rozumí se jí pro účely tohoto zákona výkon odborných činností náležejících do oboru nebo příbuzného oboru živnosti osobou samostatně výdělečně činnou v oboru nebo v příbuzném oboru na základě příslušného oprávnění k podnikatelské činnosti, osobou pověřenou vedením obchodního závodu (dále jen „závod“) nebo odštěpného závodu, odpovědným zástupcem, osobou bezprostředně odpovědnou za řízení činnosti, která je předmětem živnosti, nebo osobou vykonávající samostatné odborné práce odpovídající oboru živnosti v pracovněprávním vztahu, služebním, členském nebo obdobném poměru (dále jen „pracovněprávní vztah“). Dobou praxe se rozumí doba výkonu odborných činností konaných v pracovním poměru po stanovenou týdenní pracovní dobu nebo souměřitelná doba výkonu těchto činností konaných v pracovním poměru po kratší pracovní dobu nebo v jiném pracovněprávním vztahu nebo s tím souměřitelná doba výkonu odborných činností osobou samostatně výdělečně činnou, osobou pověřenou vedením závodu nebo odštěpného závodu nebo odpovědným zástupcem. Za příbuzné obory se považují obory, které užívají stejných nebo podobných pracovních postupů a odborných znalostí.
Na základě výše uvedeného by tak měl být uznán jako praxe i výkon funkce jednatele ve společnosti, která se touto problematikou zabývá.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.