Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně ukončení pracovního poměru a začátku práce na IČO s platbou paušální daně. Co všechno je k tomu potřeba a jak je nejlepší to časově naplánovat? Je mezi tím potřebná nějaká prodleva než bude vše vyřízeno? Je nutné v tom mezidobí přejít na pracovní úřad?

Pro mě by bylo ideální vše začít zařizovat již během pracovního poměru, ale nevím, jestli je povolen nějaký souběh obojího, např. dva týdny být ještě zaměstnancem, ale již mít založené IČO a vše potřebné (zatím alespoň bez výdělku), jen nevím jestli je toto možné, nebo zbytečně komplikované?

 

ODPOVĚĎ:
V mezidobí není nutné přejít na pracovní úřad, protože taková prodleva, abyste se musel registrovat na úřad práce nenastane. Když zahajujete samostatnou výdělečnou činnost, tak se můžete k paušální dani zaregitrovat ke dni zahájení činnosti. Abyste se mohl zaregitrovat k paušální dani, tak ke dni zahájení činnosti už nemůžete vykonávat zaměstnání a za minulé zdaňovací období nesmíte mít příjmy z nájmu, kapitálového majetku nebo z ostatních příjmů dohromady vyšší než 15.000 Kč. Takže je potřeba ukončit zaměstnání a po dni, kdy skončí pracovní poměr můžete zahájit samostatnou činnost a k tomuto dni se také zaregistrujete k paušální dani (vše lze provést zároveň při ohlášení činnosti na živnostenském úřadě). Po zaregitrování do paušálního režimu jste ze zákona považován za poplatníka v paušálním od prvního dne kalendářního měsíce, ve kterém jste zahájil samostatnou činnost, takže nedojde k prodlení, že byste nebyl zdravotně pojištěn nebo se musel zaregitrovat na úřadu práce. Například pokud Vám ke dni 30. dubna skončí pracovní poměr a třeba dne 15. května zahájíte samostatnou výdělečnou činnost, tak k tomuto dni se zaregitrujete k paušální dani a podle zákona o daních z příjmů jste považován za poplatníka v paušálním režimu od 1. května. V tomto mezidobí se nemusíte registrovat na pracovním úřadě, bylo by to zbytečné. Možné mít založené IČ, tzn. pouze jste ohlásil vznik živnosti, máte pouze živnostenské oprávnění, ale ještě jste nezahájil samotný výkon živnosti - samostatné výdělečné činnosti, je možné, protože vznik živnostenského oprávnění ještě neznamená zahájení samostatné výdělečné činnosti, ale aby byla registrace k paušální dani platná, tak musíte jako den zahájení samostatné činnosti při registraci k dani z příjmů ze samostatné činnosti a zároveň oznámení o vstupu do paušálního režimu uvést den, kdy už nebudete zaměstnancem. Takže založit si IČ můžete kdykoliv, klidně když jste ještě zaměstnancem, ale v tomto případě, abyste mohl být poplatníkem v paušálním režimu, musíte uvést jako den zahájení činnosti den, kdy už nebudete zaměstnancem, pokud si zakožíte IČ až po skončení pracovního poměru, tak den zahájení samostatné činnosti se může shodovat se dnem vzniku živnostenského oprávnění. Není ani nutné vše zařizovat předem, protože vše zvládněte během 1 dne v rámci jedné návštěvy živnostenského úřadu, případě online skrze identitu občana. Při návštěvě živnostesnkého úřadu - ohlášení živnosti - založení IČ, Vás zároveň zaregistrují na FÚ k dani z příjmů fyzických osob ze samostatné činnosti a na požádání provedou oznámení o vstupu do paušálního režimu a v rámci oznámení vstupu do paušálního režimu dojde také k oznámení zahájení činnosti na OSSZ a zdravotní pojišťovnu. Všechny povinnosti lze splnit na živnostenském úřadě v podstatě během "několika minut".

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.