Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním a provozuji internetový obchod www.onlyforcars.cz. Dnes (22.10.2021) se mi ozvala paní majitelka e-shopu www.allforcars.cz, který provozuje jako OSVČ na své jméno. Napsala, že název mého e-shopu je zavádějící a dá se zaměnit s jejím, že je to protiprávní a může to ničit její e-shop.

Je toto nějak vymezeno v zákoně, chce na mě poslat advokáta. Chce po mě, abych název e-shop změnil. Děkuji. S pozdravem René.

 

ODPOVĚĎ:
Ze znění dotazu usuzuji, že majitelka druhého e-shopu považuje název Vašeho internetového obchodu za jsoucí v rozporu se soutěžními pravidly, tzn. že Vás obviňuje z nekalosoutěžního počínání.
V obecné rovině dle § 2976/1 občanského zákoníku platí, že:
"Kdo se dostane v hospodářském styku do rozporu s dobrými mravy soutěže jednáním způsobilým přivodit újmu jiným soutěžitelům nebo zákazníkům, dopustí se nekalé soutěže. Nekalá soutěž se zakazuje."
Za nekalou soutěž se (kromě jiného) považují i:
- vyvolání nebezpečí záměny,
- parazitování na pověsti závodu, výrobku či služeb jiného soutěžitele
(§ 2976/2 písm. c) a d) občanského zákoníku).
Předpokládám, že majitelka druhého e-shopu se domnívá, že se dopouštíte některého z výše uvedených nekalosoutěžních jednání (popř. obou).
Nekalosoutěžního jednání "vyvolání nebezpečí záměny" se dopustí (mimo jiné) ten, kdo:
- užije jména osoby nebo zvláštního označení závodu užívaného již po právu jiným soutěžitelem,
- užije zvláštního označení závodu, které v zákaznických kruzích platí pro určitý závod za příznačné
(§ 2981/1 a 2 občanského zákoníku).
Nekalosoutěžního jednání "parazitování na pověsti závodu, výrobku či služeb jiného soutěžitele" se dopustí ten, kdo zneužije pověst závodu jiného soutěžitele umožňující získat pro výsledky vlastního nebo cizího podnikání prospěch, jehož by soutěžitel jinak nedosáhl (§ 2982 občanského zákoníku).
Přestože jsou názvy obou internetových obchodů do jisté míry podobné, nejedná se dle mého názoru o názvy zaměnitelné. Tomu nahrává například i skutečnost, že ta část názvů obou e-shopů, která oba názvy odlišuje, představuje jejich začátek (tedy slova "only" a "all", která jsou jednoznačně rozdílná, a to jak počátečním písmenem, tak počtem písmen a ostatně i svým významem).
Pakliže jste svůj e-shop pojmenoval bez povědomí o druhém e-shopu, resp. pokud jste neměl v úmyslu vytvořit e-shop se zaměnitelným názvem a jsou-li Vaši zákazníci na název Vašeho e-shopu již zvyklí, můžete majitelce druhého internetového obchodu odepsat, že s jejím názorem nesouhlasíte a svůj e-shop nepřejmenujete. Bude pak záležet na tom, zda Vás majitelka druhého e-shopu chtěla pouze postrašit, anebo zda podnikne nějaký právní krok (a bude se domáhat svých domnělých či skutečných práv soudní cestou).
____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.