Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chci začít podnikat jako realitní makléř, pouze jako fyzická osoba na OSVČ. Prosím vás, po dokončení zprostředkovaní realitních služeb, u dokončené zakázky jaké doklady musím dle zákona archivovat jako fyzická osoba podnikající na OSVČ? A na jak dlouho musím mít archivace dokladu? Děkuji za vaši odpověď. S pozdravem Daniela.

ODPOVĚĎ:
Obecně budete muset uchovávat všechny doklady týkající se zprostředkování obchodu (smlouvy, daňová evidence, faktury, doklady o výplatě provize) minimálně do uplynutí lhůty pro stanovení daně, která činí 3 roky od konce lhůty pro podání řádného daňového přiznání za období, za které je přiznání podáváno. Pokud stanete i plátcem DPH, potom budete muset uchovávat daňové doklady po dobu 10 let od konce zdaňovacího období, kterého se daňové doklady týkají. Dále pak archivovat záznamy o údajích potřebných pro stanovení a odvod pojistného na sociálního a zdravotního pojištění po dobu 10 let následujících po roce, kterého se týkají. V současné době je ještě v legislativním procesu novela zákona č. 253/2008 Sb. o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu, na základě této novely se realitní zprostředkovatel stane povinnou osobou, která bude muset provádět identifikaci klienta (kontrola totožnosti klienta) před uzavřením obchodu a následně kontrolu klienta. Podle tohoto zákona a bude mít realitní zprostředkovatel povinnost uchovávat doklady z provedené identifikace klienta (identifikační údaje, kopie dokladů předložených k identifikaci, informace a kopie dokumentů získané v rámci kontroly klienta, záznamy o veškerých krocích uskutečněných v rámci identifikace a kontroly klienta, včetně informací o případných obtížích souvisejících s těmito kroky, záznamy o postupu při posouzení a stanovení rizikového profilu klienta, včetně volby odpovídajících opatření užitých vůči klientovi a při posouzení skutečností souvisejících s podáním oznámení o podezřelém obchodu, dokumenty odůvodňující výjimku z identifikace a kontroly klienta, v případě zastupování originál nebo ověřenou kopii plné moci nebo číslo jednací rozhodnutí soudu o jmenování opatrovníka [§ 16 zákona č. 253/2008 Sb. ]) po dobu 10 let od uzavření obchodu nebo ukončení obchodního vztahu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.