Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám krátkou dobu firmu (jsem jednatelem a majitelem), mám jen 8.700 Kč měsíčně, firmu provozuji sám a moc výdělečná zatím není. Nyní je špatná situace s koronavirem a já se nechal zatím zaměstnat v jiné více funkční firmě na HPP (Amazon) přímo na svou osobu, abych přečkal tuto situaci a mohl platit poplatky, atd.

Není protiprávní se nechat zaměstnat ještě jinde na HPP a jak je to se zdravotní pojištovnou, atd. ? Mám si teď raději snížit v mé firmě mzdu třeba na 1 Kč? Děkuji vám za informaci, s pozdravem Erik.

 

ODPOVĚĎ:
Není protiprávní být zaměstnán ve společnosti, pokud jinou společnost vlastníte a jste v ní jednatelem. Funkci jednatele vykonáváte na základě smlouvy o výkonu funkce jednatele. Z důvodu souběhu funkce jednatele a zaměstnance není třeba snižovat odměnu jednatele.
V novém zaměstnání za Vás zdravotní pojištění platí nový zaměstnavatel, V případě funkce jednatele jste ze zákona považován za zaměstnance a zdravotní pojištění za Vás odvádí (Vaše) společnost.
Zaměstnavatel (nový) i Vaše společnost tak mají povinnost Vás přihlásit u pojišťovny.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.