Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Vlastním ze 100% s. r. o. Můj bývalý přítel je bohužel jediným jednatelem. Chci jeho jednatelství zrušit. Tento člověk vůbec se mnou nekomunikuje a nelze se s ním na ničem domluvit. Jak zjistím, kde všude je někomu zavázán a má podepsané smlouvy? Dle informací nejspíš na toto s. r. o. provozuje restauraci.

Takže musí mít někde sepsané nájemní smlouvy a jiné. Jak tohle vše vyřešit a zbavit ho jednatelství? Případně kam se obrátit, kdo mi s tím může pomoct? Mám strach, že ho zbavím jednatelství a mě zůstane akorát plno dluhů. Moc děkuji za odpověď. S pozdravem Alena.

 

ODPOVĚĎ:
Obecně platí, že valná hromada tvořená všemi společníky jmenuje a odvolává jednatele. Jste tak oprávněna jej odvolat z funkce.
Dále dle zákona platí:
Společnost s ručením omezeným je společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v jaké nesplnili vkladové povinnosti podle stavu zapsaného v obchodním rejstříku v době, kdy byli věřitelem vyzváni k plnění.
Jednatel zajišťuje řádné vedení předepsané evidence a účetnictví, vedení seznamu společníků a na žádost informuje společníky o věcech společnosti.
V případě vzniku dluhů jsou to dluhy společnosti, nikoliv Vaše (platí s omezením uvedeným výše). Abyste zjistila současný stav, jste oprávněna jej vyzvat, aby Vám poskytl informace.
Zákon ovšem umožňuje, aby společenská smlouva/zakladatelská listina upravovala odlišně od zákona či více upřesňovala výše uvedené otázky. Primárně je tak třeba důkladně tuto smlouvu/listinu prostudovat a postupovat dle ní.
Doporučuji vést veškerou komunikaci s jednatelem výhradně v písemné formě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.