Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Jsem veden jako jednatel ve společnosti KOTE-Tyvan trans s. r. o. IČO: 07375379 s jediným společníkem chci se vyvázat z toho jednatelství respektive podat rezignaci a nevím jak. Všude píšou, že to musím oznámit valné hromadě nebo vtomto případě jedinému společníkovi. Jenže společník se mnou nekomunikuje a nechce mě vyvázat, tak co mám dělat.

Když pošlu dopis na sídlo firmy, tak si ho nikdo nevyzvedne protože to není skutečné sídlo takže i kdybych ho tam poslal, tak jak mě pak notář nebo soud vymaže z obchodního rejstříku nevím si rady, jak postupovat můžete mi poradit.

 

ODPOVĚĎ:
Zakladatelská smlouva této společnosti nehovoří blíže o odstoupení z funkce jednatele, postupuje se tak dle zákona:
Člen orgánu společnosti může ze své funkce odstoupit. Nesmí tak však učinit v době, která je pro společnost nevhodná. Neurčuje-li společenská smlouva nebo smlouva o výkonu funkce jinak, oznámí odstupující člen své odstoupení orgánu, který jej zvolil, a jeho funkce končí uplynutím jednoho měsíce od doručení tohoto oznámení, neschválí-li příslušný orgán společnosti na žádost odstupujícího jiný okamžik zániku funkce. Je-li tímto orgánem jediný společník, skončí funkce uplynutím jednoho měsíce ode dne doručení oznámení o odstoupení z funkce jedinému společníkovi, neujednají-li jiný okamžik zániku funkce.
Je tedy třeba postupovat dle výše uvedeného textu zákona a zaslat písemné odstoupení z funkce jednatele jedinému společníkovi. Skutečnost, že si dopis nepřevezme, jde pak k jeho tíži. Odstoupení z funkce je totiž jednostranné právní jednání a k jeho platnosti není třeba souhlas společníka ani žádný jiný úkon společníka.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.