Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Manžel podniká s bratrem jako automechanik, kdy do 31.12.2018 měli smlouvu - sdružení podnikatelů. To ze zákona, jak jsme byli informováni zaniklo. Chtěla bych se zeptat, protože stále podnikají spolu a to ve stejné dílně, dělí se o náklady a příjmy, ale je to složité (rozdělují si zákazníky, objednávky materiálu apod.).

Existuje nějaká náhrada za sdružení podnikatelů dle občanského zákona. Četla jsem něco o rodinném podniku, nevím, jestli lze v tomto případě použít. Ve sdružení platil DPH jen jeden, vystavovali společné faktury, pak se to dělilo jen při daních. Děkuji, Lada.

 

ODPOVĚĎ:
Samostatně výdělečné osoby spolu mohou podnikat sdružení ve společnosti podle §2716 a následujících zákona č. 89/2012 Sb. občanského zákoníku. Jedná se o společnost bez právní subjektivity (nezaměňovat např. s s. r. o apod.).
Osoby spolu uzavřou smlouvu o společnosti, ve které si určí podíl na příjmech a výdajích. Osoby pak podnikají spolu ve společnosti bez právní subjektivity pouze na základě uzavřené smlouvy o společnosti. Tento typ společnosti se nezapisuje do veřejných rejstříků.
V rámci novely zákona č. 235/2004 Sb. o dani z přidané hodnoty byla zákonem č. 170/2017 Sb. úprava poviností kolem DPH týkajích se osob sdružených ve společnosti bez právní subjektivity (dřívější sdružení), v rámci zjednodušení administrativy, zcela zrušena. Postupovat podle předchozí úpravy tak bylo možné pouze do 31. prosince 2018.
Nyní se už neřeší povinnosti týkající se DPH celé společnosti, kde evidenci pro účely DPH vedl vybraný společník (člen sdružení), který podával daňové přiznání. V současnosti každý společník plní povinnosti týkající se DPH sám za sebe. Do obratu společníka se už nezahrnuje jeho obrat dosahovaný mimo společnost a obrat celé společnosti, ale pouze jeho obrat dosahovaný mimo společnost a obrat dosahovaný na základě jeho podílu ve společnosti. Může se stát, pokud podle dřívější úpravy bylo sdružení (společnost) a jeho členové plátci DPH, aktuálně v závislosti na velikosti jejich obratu nemusejí být plátci DPH. Faktury (daňové doklady) podle nové úpravy DPH vystavuje zákazníkovi každý sám podle svého podílu na společnosti nebo jen jeden společník, který jedná za společnost na svůj účet podle svého podílu a na účet ostatních společníků, potom musí ostatní společníci tomuto společníkovi vystavit daňový doklad podle svého podílu na společné věci.
Podmínky pro povinnosti týkající se daně z příjmů fyzických osob se nemění, zde můžete postupovat jako dříve.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.