Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (1 hlas)

Chtěla bych si ověřit, zda kroužky pro děti do tří let věku jsou živností volnou. Nejde o specializované cvičení, ale spíše o tancování, zpívání, čtení, hraní si, kdy je samozřejme dítě v doprovodu rodiče. Před měsícem jsem volala na živnostenský úřad, kde mi řekli, že jde o živnost volnou.

Teď jsem zase četla něco jiného a z vlastní zkušenosti vím, že kolikrát vám úřad po telefonu něco řekne a pak se sami diví, že to řekli : -). Proto chci mít jistotu, abych měla vše v pořádku. Moc děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Dle popisu Vašeho záměru přichází v úvahu několik živností. Začnu živnostmi volnými, které jsou vyjmenovány v příloze č. 4 živnostenského zákona (přičemž do uvozovek zkopíruji rovněž jejich obsahovou konkretizaci, která je uvedena v nařízení vlády o obsahových náplních jednotlivých živností) :
1/ Mimoškolní výchova a vzdělávání, pořádání kurzů, školení, včetně lektorské činnosti (položka 72 přílohy č. 4 živnostenského zákona). Obsah této volné živnosti je definován takto:
„Výchova dětí nad tři roky věku v předškolních zařízeních, výuka v soukromých školách a zařízeních sloužících odbornému vzdělávání, pokud tato nejsou zařazena do rejstříku škol a školských zařízení. Jiná mimoškolní výchova a vzdělávání, doučování žáků a studentů, výchovně vzdělávací činnost na dětských táborech a jiných zotavovacích akcích, zejména vedení těchto akcí, zajišťování výchovných, relaxačních a vzdělávacích programů pro účastníky těchto akcí, dohled nad dětmi a podobně. Výuka jazyků, případně znakové řeči, výuka hry na hudební nástroj, výtvarného umění (malířství, sochařství, umělecké fotografie a podobně), baletu, uměleckého tance, herectví, mimického projevu a podobně. Společenská výchova a s ní spojená výuka společenského tance. Pořádání odborných kurzů blíže specifikovaných (například výpočetní techniky, šití, vaření, pěstování rostlin) a pořádání seminářů a školení v různých oblastech, zejména organizační zajištění kurzů a školení, zajištění prostor pro konání akce, příprava materiálů a podkladů pro školení, zajištění lektorů a vlastní lektorská činnost. Kondiční a zdokonalovací výcvik držitelů řidičského oprávnění, zdokonalování odborné způsobilosti řidičů. Výuka obsluhy a řízení technických zařízení sloužících pro různé účely (výtahů, zdvižných vozíků, lyžařských vleků a dalších technických zařízení). Výuka řízení sportovních létajících zařízení a plavidel.
Obsahem činnosti není výchova a vzdělávání ve školách, předškolních a školských zařízeních zařazených do rejstříku škol a školských zařízení, vzdělávání v bakalářských, magisterských a doktorských studijních programech a programech celoživotního vzdělávání podle jiného právního předpisu. Obsahem činnosti dále není dohled na dětmi v rodinách, zprostředkování ani prodej zájezdů, poskytování hostinské činnosti, ubytovacích služeb, ani pořádání kurzů a školení subjekty zřízenými za tím účelem podle jiných právních předpisů, výcvik střelby ze zbraní, výuka řízení motorových vozidel, letadel, poskytování tělovýchovných a sportovních služeb, pořádání kurzů a školení podle jiných předpisů školami a školskými zařízeními zařazenými do rejstříku škol a školských zařízení. Obsahem činnosti rovněž není zaškolení obsluhy technického zařízení jeho výrobcem v souvislosti s uvedením zařízení do provozu, výuka obsluhy technických zařízení provozovaná ve školách a školských zařízeních zařazených do rejstříku škol a školských zařízení. “
(s ohledem na skutečnost, že se hodláte věnovat dětem do 3 let věku, předpokládám, že výše uvedenou živnost nebudete preferovat)
2/ Poskytování služeb pro rodinu a domácnost (položka 79 přílohy č. 4 živnostenského zákona). Obsah této volné živnosti je definován takto:
„Poskytování služeb pro rodinu a domácnost, zejména zajišťování chodu domácnosti (vaření, úklid, praní, žehlení, péče o zahradu a podobně), individuální péče o osoby, zejména děti nad tři roky věku v rodinách, příležitostné krátkodobé hlídání dětí (včetně dětí do tří let věku), obstarávání nákupů a jiných záležitostí souvisejících s chodem domácnosti a jiná obstaravatelská činnost.
Obsahem činnosti není poskytování sociálních služeb podle zákona o sociálních službách, péče o děti do tří let věku v denním režimu, ostraha osob a objektů (osobní strážci, hlídači a podobně) a další činnosti související s chodem domácnosti, jež jsou předmětem živností řemeslných, vázaných a koncesovaných. “
3/ Výroba, obchod a služby jinde nezařazené (položka 80 přílohy č. 4 živnostenského zákona). Jedná se o „sběrnou“ položku, do které jsou zařazeny všechny činnosti, které nespadají pod jiné živnosti (volné, vázané, řemeslné).
V příloze č. 5 živnostenského zákona jsou vyjmenovány (a definovány) živnosti, jejichž výkon je podnikatel povinen zajistit pouze fyzickými osobami splňujícími odbornou způsobilost. V rámci tohoto seznamu lze narazit rovněž na živnost „péče o dítě do tří let věku v denním režimu“. Tuto živnost je možné provozovat pouze prostřednictvím pracovníka, který disponuje některou z těchto odborných kvalifikací:
a) odborná způsobilost k výkonu povolání všeobecné sestry nebo zdravotnického asistenta nebo ošetřovatele nebo porodní asistentky nebo záchranáře nebo všeobecného sanitáře podle zvláštního právního předpisu,
b) odborná způsobilost k výkonu povolání sociálního pracovníka nebo pracovníka v sociálních službách podle zvláštního právního předpisu, nebo
c) odborná kvalifikace k výkonu povolání učitele mateřské školy podle zvláštního právního předpisu, nebo
d) profesní kvalifikace pro činnost chůvy pro děti do zahájení povinné školní docházky podle zvláštního právního předpisu, nebo
e) doklad o vykonání tříleté praxe v oboru v nezávislém postavení (§ 420 občanského zákoníku) nebo v pracovněprávním vztahu, nebo
f) doklad o uznání odborné kvalifikace podle zvláštního právního předpisu.
Bude-li na Vaší straně přetrvávat nejistota o tom, zda se ve Vašem případě bude či nebude jednat o volnou živnost, doporučuji Vám se s tímto dotazem obrátit na nadřízený živnostenský úřad (tedy krajský úřad) a tuto otázku s ním konzultovat.
_____________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 455/1991 Sb. , o živnostenském podnikání (živnostenský zákon)
nařízení vlády č. 278/2008 Sb. , o obsahových náplních jednotlivých živností

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.