Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Otec se chystá na mě a mého bratra přepsat firmu s. r. o a k tomu i jeden barák a budovy firmy, které má otec psané na fyzickou osobu. Je tady možnost, že já bych byla z firmy vyplacena a dostala k tomu ten barák, což se mi tato varianta zamlouvá. Teď ovšem potřebuji vědět, jak postupovat v případě, že máme budovy firmy 50 na 50 % a já bych chtěla jednou svoji polovinu prodat.

Což bych určitě chtela časem. Ovšem v těch budovách bude firma bratra s. r. o. Jde mi o to, aby mi jednou nebylo řečeno, že prodat nemohu kvůli firmě. Budovy mají hodnotu určitě okolo 15.000.000 Kč. Je zde tedy něco prosím na co si dát pozor při podpisech smlouvy, aby se nestalo pak, že sice budu mít 50% budov, ale nebudu s tím pak moci nakládat, jak já chci. Dekuji za odpověď. Yvona.

 

ODPOVĚĎ:
V případě, že se stanete společníkem v s. r. o. , můžete prodat svůj podíl v této s. r. o. – konkrétní postup pak záleží především na společenské smlouvě, kterou bylo s. r. o. založeno, jelikož zákon umožňuje, aby prodej podílu podléhal speciálním pravidlům upraveným právě ve společenské smlouvě. Doporučuji tedy nejdříve důkladně prostudovat společenskou smlouvu, za jakých podmínek a jakým způsobem můžete svůj podíl v s. r. o. prodat.
Pokud by byla budova psána na Vás jako na fyzickou osobu (bez návaznosti na samotné s. r. o.), je možné budovu či její část prodat.
Zákon k tomu stanovuje:
Převádí-li se spoluvlastnický podíl na nemovité věci, mají spoluvlastníci předkupní právo, ledaže jde o převod osobě blízké. Nedohodnou-li se spoluvlastníci o výkonu předkupního práva, mají právo vykoupit podíl poměrně podle velikosti podílů.
Tzn. že byste mohla polovinu budovy prodat, ale musela byste ji nejdříve nabídnout ke koupi druhému spoluvlastníkovi – Vašemu bratrovi. Toto neplatí v případě, že byste svou polovinu prodávala své osobě blízké – obecně některému svému rodinnému příslušníku.
Pokud jsou budovy používány pro podnikání s. r. o. a přitom jsou napsány na jinou osobu jak toto s. r. o. , musí zde existovat nějaký právní vztah, který opravňuje s. r. o. užívat tyto budovy – typicky např. nájemní smlouva. Opět i zde je potřeba důkladně prostudovat smlouvy, zda zde nejsou nějaké omezení ohledně prodeje nemovitosti/její části.
Pokud nikoliv, lze obecně polovinu budovy prodat, nicméně s výše uvedenými omezeními (předkupní právo).
Můžete také nechat veškeré listiny prostudovat některým z advokátů, aby případně posoudil, zda některá z listin omezuje nakládání s budovami (kontakt zde: www.advokatikomora.cz).  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.