Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Otec před několika lety, když jsem ještě studovala, založil s. r. o. , kde jsme byly já a má sestra zapsáni jako jednatelé. Idea byla taková, že otec firmu rozeběhne a v budoucnu nám ji předá. Po nějakých rodinných neshodách jsme já i sestra z firmy vystoupily (nejprve ona, po pár letech i já).

9.10.2019 jsem se dozvěděla, že v době, kdy jsme ještě obě byly jednatelkami, vzal otec na firmu úvěr, který nesplatil. Působil jako prokurista firmy a sestra mu k uzavření úvěru dala jako jednatelka plnou moc. Já o ničem nevěděla a nic jsem nepodepsala. Mám ale strach, jestli se i tak nemůže dluh nějak týkat i mě. Ve firmě už nijak nefiguruji, ale v době uzavření úvěru jsem byla jednatelkou. Věřitel podal kvůli nesplacení dluhu žalobu a soud mu samozřejmě vyhověl. Obžalovanými jsou otec a sestra. Otec je v důchodu a kvůli nějakým dřívějším problémům je na něj uvalena exekuce, sestra je nezaměstnaná. Ani jeden z nich tedy není schopný dluh splácet (jedná se o 290.000 Kč + soudní poplatky). Je možné, aby někdo v budoucnu vymáhal dluh po mě? Pokud ano, jak se bránit? Předem děkuji za odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud jste byla každá z jednatelek oprávněna jednat samostatně (tj. bez podpisu té druhé) a Vy jste o udělení plné moci Vašemu otci za účelem uzavření smlouvy o úvěru nevěděla, ačkoliv jste byla jednatelkou, nemůže Vám být toto k tíži.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.