Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Prosím o odpověď na několik dotazů ohledně vedení účetnictví pro OSVČ. Jsem lektor jazyka a doposud jsem učila pouze studenty z firem a vypisovala jim tedy faktury. Chci teď učit TAKÉ jednotlivce.

1. Až budu v únoru dělat daňové přiznání, fakturu, kterou vystavím v letošním roce (koncem prosince), ale firma ji proplatí až v lednu 2020, mám dát do základu daně za 2019?
2. Do června 2019 mi peníze chodily na rodinný účet. Teď od září 2019 mám nový podnikatelský účet. Co všechno tam musím/můžu nechat posílat? Pouze platby za mnou vystavené faktury? S penězi pak mohu naložit jak chci?
3. Od září 2019 chci učit také jednotlivce. Jak mám vest účetnictví? Stačí vypsat příjmový doklad a nechat si kopii nebo si mám nechat originál? Musím to vypsat po každé lekci nebo mohu např. jednou za měsíc? Musím to někam psát nebo stačí schovávat ty příjmové doklady? Jak dlouho? Mohu si nechat poslat peníze na podn. účet, pokud budu učit soukromou osobu? A musím v tomto případě také vystavit fakturu? Je vůbec možné, abych já OSVČ vystavila fakturu někomu kdo je "normální člověk", tedy ne OSVČ? Stačí si pak vést nějaký seznam faktur? Jak musí příjmový doklad vypadat (stačí ten obyčejný z papírnictví? ) a jak se mě dotýká EET? Stroj si pochopitelně kupovat nechci. Je povinnost danit až od nějaké vydělané částky (myslím tím přes tu přijatou hotovost a příjmové doklady) nebo do základu daně dám všechno co vypíšu na ten přij. doklad?
4. Záleží na tom, kde ty lidi doučuji? U sebe doma, u nich doma, v kavárně... vyplývají z toho nějaké povinnosti?
Děkuji.  

 

ODPOVĚĎ:
1. Ne, příjem bude součástí základu daně za rok 2020.
2. Podnikatelský účet není v legislativě ukotven, neexistuje povinnost používat podnikatelský účet. Jedná se pouze o využití účtu. Záleží pouze na Vás, jak Vám to bude vyhovotat a jaký budete mít přehled o všech transakcích. S obdrženými penězi můžete naložit jak budete chtít.
3. "Účetnictví" spadá pod zákon o účetnictví a to zpravidla vedou právnické osoby. Vás se týká daňová evidence, popřípadě pokud budete uplatňovat paušální výdaje, tak stačí vést pouze evidenci příjmů a pohledávek. Zákazníkovi je lepší dát originál dokladu a nechat si kopii. Doklady je nutné schovávat do doby než uběhne lhůta pro stanovení daně, tj. 3 roky od konce lhůty pro podaní řádného daňového přiznání. Fakturu můžete vystavit normální osobě, která není OSVČ, jedná se o poskytnutí služby, kde je odběratelem fyzická osoba nepodnikatel. Pokladní doklady stačí zatím ty z papírnictví. Vše co obdržíte bude Váš příjem, od něho odečtete výdaje, pravděpodobně paušální výdaje procentem z příjmů a výsledkem je základ daně, v daňovém přiznání se objeví všechny tyto údaje. EET se Vás po zavedení bude týkat. Předpokládám, že nejste plátce DPH a pokud budete mít hotovostní příjmy do 600.000 Kč za rok, tak si budete moci zažádat o zvláštní režim EET a budete pouze vypisovat účtenky - podobné jako příjmové pokladní doklady, které Vám poskytne bezplatně finanční úřad a čtvrtletně budete finančnímu úřadu vyplňovat přehled hotovostních tržeb. Potom si tedy nebudete muset kupovat pokladní doklady v papírnictví a nebudete si muset pořizovat EET terminál.
4. Na místě, kde doučujete, by nemělo záležet. U sebe doma a pokud se s klientem domluvíte, tak můžete klidně i v kavárně, když jste v kavárně jako dva zákazníci a to co spolu probíráte je Vaše soukromá záležitost.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.