Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je mi 27 let, pracuji na plný úvazek ve firmě ve Vídni, která za mě odvádí sociální a zdravotní. V Česku si neplatím nic. Založila jsem si projekt na content editing, protože mě to baví. Pro mě je to vedlejší činnost ve volném čase. Nemám živnost jelikož nevím, jak se to uchytí. Mam čerstvě svoje webstránky, kde nemám uveden ceník.

Nevím, kolik bych odváděla, pokud bych volnou živnost jako vedlejší činnost měla, ale jelikož nevím, zda se to vůbec chytí, nemám ji. Můj dotaz tedy zní, mohu si od klientů brát peníze za tyto služby, aniž bych měla živnost vyřízenou? Mám nárok přivydělat si něco vedle zaměstnání do určité výše, aniž bych to hlásila? Moc Vám děkuji. Alena.

 

ODPOVĚĎ:
Občanský zákoník stanovuje:
Kdo samostatně vykonává na vlastní účet a odpovědnost výdělečnou činnost živnostenským nebo obdobným způsobem se záměrem činit tak soustavně za účelem dosažení zisku, je považován se zřetelem k této činnosti za podnikatele.
Pokud tedy budete vykonávat určitou činnost za účelem dosažení zisku (přičemž je nerozhodné, zda zisk skutečně vygenerujete), budete považována za podnikatele. Dle toho, co uvádíte ve svém dotazu, byste tuto definici naplnila. Je nerozhodné, že toto berete jako koníček ve volném čase.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.