Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Vlastním 50% podíl na s. r. o. Druhým společníkem s 50% podílem a také jediným jednatelem je můj bývalý manžel. Nechci už dále s bývalým manželem podnikat a navrhla jsem mu odkup jeho obchodního podílu, protože bych ráda pokračovala v našem podnikání sama. Nejsem spokojená s jeho obchodním vedením a výkony.

Teď jsem ale znejistěla, protože mě napadlo, zda náhodou jako jednatel firmy nepodepsal třeba nějaké směnky na půjčky pro své osobní potřeby. Nebo nějaké jiné závazky, o kterých nevím. Nechci riskovat, že když převezmu firmu do svých rokou a stanu se jejím jednatelem, přijde nějaké nemilé překvapení. Dá se tato situace nějako právně ošetřit, abych pak nenesla důsledky jeho případných "problémů"? Děkuji, Bohuslava

ODPOVĚĎ:
Vhodné by bylo, aby Vám bylo před prodejem podílu předáno kompletní účetnictví a smlouvy společnosti. Ve smlouvě o převodu podílu také doporučuji uvést prohlášení bývalého manžela, že veškeré závazky společnosti jsou uvedeny v předaných dokumentech. Z důvodu větší jistoty by bylo vhodné veškeré závazky a dluhy výslovně uvést ve smlouvě, případně v příloze smlouvy, např. v souhrnné tabulce.

Do smlouvy by bylo dále vhodné zakotvit sankce pro případ, kdy by se ukázalo, že společnost má i jiné závazky, než na které jste byla upozorněna. Jednat se může např. o možnost odstoupit od smlouvy, případně o smluvní pokutu, která by mohla odpovídat výši závazků, na které jste nebyla upozorněna.
Smlouvu doporučuji nechat sepsat advokátem, abyste byla dostatečně chráněna. Seznam advokátů naleznete zde:
www.advokatikomora.cz


> Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Jak zjistit dluhy (závazky) s. r. o. při odkupu podílu společnosti
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.