Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chceme v našem kině zavést možnost platby kartou, ale neradi by jsme nesli u prodeje lístku (kde se dělíme o 52% tržby s distributory a jinými institucemi) tyto náklady. Začátkem ledna 2018 by měl být platný nový zákon o poplatcích za platbu kartou či přes terminál. Snažíme se dohledat která EU směrnice či zákon nové zakazuje, aby obchodník nemohl náklady spojené s platbou přes terminál zaúčtovat navíc zákazníkovi.

1. Jste schopni poukázat o které zákony se jedná, které toto budou zakazovat a od kdy?
2. Je možno tento zákon obejít tím, že by se poplatek účtoval jako 'servisní poplatek' (a ne jako poplatek za platbu kartou)?
Předem děkuji moc za rady a informace. S pozdravem, Andrej.

ODPOVĚĎ:
Zákon č. 370/2017, o platebním styku, upravuje v ust. § 254 mimo jiné poplatky za platby kartou.   Jedná se o  začlenění evropské legislativy, podle které je třeba  přijmout zákony, aby příjemce (obchodník) nepožadoval poplatky za používání platebních prostředků (platebních karet).
Skutečně tedy od poloviny ledna 2018 nebude možné požadovat od zákazníků poplatky za platby kartou.
pokud jde o možnost přesto účtovat poplatek za použití karty, pak doporučuji navýšit cenu samotných vstupenek. Pokud budete účtovat poplatky za použití platební karty, ačkoliv jej pojmenujete jinak, pak se bude jednat o nepřípustné obcházení zákona. Hrozilo by Vám proto uložení pokuty i v tomto případě.

Zákon nabývá účinnosti 13.1.2018, od této doby je nutné se jím řídit.


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Novela zákona o platebním styku 2018 (poplatky za použití karty, terminálu a přeúčtování zákazníkovi)
  • "Servisní poplatek" jako název poplatku za platbu kartou - jde o obcházení zákona?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.