Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem jediný podílník - vlastník a jednatel spol. s. r. o.   a chtěl bych převést spol. s. r. o. celou na svoji sestřenici. Prosím o radu jak postupovat a co potřeba? Děkuji, Gustav

ODPOVĚĎ:
Pro převod obchodního podílu bude nutné sepsat celkem 4 níže uvedené dokumenty:

1) Smlouvu o převodu obchodního podílu, kterou oba podepíšete s úředně ověřenými podpisy, na smlouvě rovněž bude podpis společnosti, resp. jednatele společnosti.
2) S ohledem na převod společnosti budete nejspíše rovněž chtít převést funkci jednatele. Pak bude nutné sepsat rozhodnutí jediného společníka v působnosti valné hromady o odvolání a jmenování jednatele, není nutné podepisovat ověřeně.
3) Pokud dojde ke změně jednatele, pak sestřenice bude muset podepsat prohlášení, že splňuje podmínky pro funkci jednatelky a že souhlasí se svým zápisem do obchodního rejstříku. Toto prohlášení bude nutné podepsat s úředně ověřeným podpisem.
4) Jako poslední se vyplní formulář pro zápis do OR, který jednatel (tj. vy, nebo sestřenice) podepíšete s úředně ověřeným podpisem. Návrh se poté podá ke krajskému soudu podle sídla společnosti. Na návrh se dále přilepí kolek v hodnotě 2.000,- Kč a přiloží se k němu originály listin viz. body 1-3.

Následně dojde k zápisu převodu podílu i změny jednatele, a do do 5 pracovních dní od podání návrhu.
Vzhledem k tomu, že s tímto zřejmě nemáte žádné zkušenosti, doporučuji vyhotovení výše uvedených listin svěřit advokátovi, samotné podání návrhu na zápis pak můžete již provést sami. Seznam advokátů naleznete např. zde:
www.advokatikomora.cz

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.