Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Uzavřela jsem společenskou smlouvu o založení společnosti s ručením omezeným společně s mým manželem 1/2012 a založili jsme soukromou mateřskou školu. Škola se nikdy neotevřela, protože jsem nezískala potřebná povolení. Nyní jsme v důchodu a co nejdříve bychom potřebovali s. r. o. zrušit. Prosím jak máme postupovat. Děkuji, Zuzana.

ODPOVĚĎ:
Jedná se o poměrně složitý proces, který pro hladký průběh doporučuji svěřit odborníkům, především advokátovi. Případně některé společnosti nabízejí odkup společností, případně také zařízení likvidace společnosti. Seznam advokátů naleznete např. zde:
www.advokatikomora.cz
Nejprve bude nutné rozhodnutí o zrušení společnosti. Pokud tak určuje společenská smlouva, rozhoduje o zrušení valná hromada (2/3 hlasů). Pokud nikoli, pak je nutná dohoda společníků. V obou případech je nutné sepsat notářský zápis.
Dále je třeba jmenovat likvidátora. Likvidátor následně provede kroky dle zákona, zejm. zhotoví mimořádnou účetní závěrku ke dni předcházejícímu vstupu do likvidace, 2x zveřejní vstup do likvidace v obchodním věstníkům, oznámí likvidaci známým věřitelům, zpeněží majetek.   Je také nutné požádat o souhlas s výmazem společnosti z obchodního rejstříku správce daně, u kterého je registrována
Likvidace končí použitím likvidačního zůstatku, převzetím likvidační podstaty věřiteli nebo jejím odmítnutím.
Do 30 dnů ode dne skončení likvidace podá likvidátor návrh na výmaz společnosti z obchodního rejstříku, čímž společnost přestane existovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.