Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Převzal jsem obchodní společnost s. r. o. a bývalý jednatel a jako jediný společník mi nepředal účetnictví, v době kdy nebyl už jednatel prováděl různé finanční operace. Jsem jako nový jednatel a jediný společník odpovědný za účetnictví a operace, které prováděl? Děkuji, Oldřich.

ODPOVĚĎ:
Za vedení účetnictví před převodem společnosti by byl odpovědný bývalý jednatel. Vy jako jednatel byste však měl v současné pozici zajistit, aby vše bylo v pořádku i za minulá období, a to především s ohledem na povinnost společnosti podávat daňová přiznání a zakládat účetní závěrky do sbírky listin, jakož i plnit závazky společnosti, o kterých však bez účetnictví nemůžete mít úplný přehled.
Nepředáním účetnictví se  bývalý jednatel mohl také dopustit trestného činu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Bývalého jednatele doporučeným dopisem vyzvěte, aby Vám okamžitě účetnictví předal, a upozorněte ho, že se mohl dopustit uvedeného trestného činu.
Ohledně finančních operací, případně jiných jednání bývalého jednatele po převodu společnosti lze uvést,   že k těmto nebyl oprávněn. Pokud znáte údaje druhé strany a s těmito operacemi nesouhlasíte, oznamte jim bez zbytečného odkladu, že k těmto jednáním nebyl bývalý jednatel oprávněn a že tyto jsou neplatné. Pokud by Vám tímto jednáním vznikla  škoda, resp. by vznikla společnosti, bylo by možné ji vymáhat po bývalém jednateli. V závislosti na druhu operací a výši škody by mohla přicházet také jeho trestněprávní odpovědnost, v tomto případě byste musel podat trestní oznámení.
Pokud byste zvažoval činit právní kroky, doporučuji vše nejprve konzultovat s advokátem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.