Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Studuji v prezenční formě na vysoké škole VŠ. Teď jsem se rozhodl podnikat. Podle všeho by mé podnikání jako OSVČ mělo mít formu vedlejšího poměru. Od sociálního pojištění jsem jako student osvobozen, měl bych být tedy osvobozen i jako OSVČ. Respektive jsem slyšel o tom, že je dobrovolné, pokud se někdo k sociálnímu a nemocenskému jako podnikající student přihlásí.

Je tomu tak? Jde skutečně o věc dobrovolnou? Nerad bych platil nějaké penále. Na druhou stranu nechápu, proč by si student s ambicí vydělat si na studium, měl ještě platit pojištění, když je de facto státem osvobozen. Děkuji za odpověď. Norbert

ODPOVĚĎ:
Jste-li studentem mladším 26 let věku, může být brán jako OSVČ vykonávající vedlejší činnost. O zahájení podnikání by jste měl do 8 kalendářních dní uvědomit Vaši zdravotní pojišťovnu a okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ) a doložit, že jste studentem. V tom případě nebudete v prvním roce podnikání platit žádné zálohy na sociální pojištění. Po skončení roku podáte Přehled příjmů a výdajů, ze kterého zjistíte, jaký byl Váš zisk. Pokud bude Váš zisk nižší než cca 60.000 Kč za rok, nebudete doplácet nic a další rok nebudete opět platit ani zálohy. V případě vyššího zisku doplatíte pojištění podle toho, co Vám vyšlo v Přehledu a začnete platit zálohy vypočítané pro vedlejší činnost. Stejně tak u zdravotního pojištění nemusíte jako student platit zálohy, vše doplatíte až ze skutečně dosaženého zisku. Status studenta musíte opětovně dokládat každý rok až do 26 let.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.