Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Nezisková organizace, která je založena na podporu rodiny, založí denní centrum péče o děti za úplatu. Potřebuji vědět jak se tato činnost posuzuje - zda je to výdělečná činnost neziskové organizace, nebo je třeba mít živnostenské oprávnění a zda vůbec nezisková právnická osoba může mít živnostenské oprávnění na některé činnosti.

Pokud ne, jak se tedy posuzuje toto denní centrum péče o děti. Děkuji, Hana

ODPOVĚĎ:
Neboť z Vašeho dotazu přesně nevyplývá, jaký typ činnosti by mělo denní centrum péče o děti vyvíjet, odpovím v obecné rovině.
Jakožto nezisková organizace (předpokládám, že ve Vašem případě se jedná o občanské sdružení či obecně prospěšnou společnost) jste právnickou osobou a tudíž jste oprávněni k podnikatelské činnosti (získání živnostenského oprávnění tedy nic nebrání). Z důvodu vaší neziskovosti je však veškeré výnosy nutné investovat zpět do činnosti neziskové organizace, není tedy možné vytvářet zisk pro členy organizace. V případě podnikatelské činnosti je rovněž nutné provést registraci organizace na místně příslušném finančním úřadě.
Úplatná péče o děti může být v současných legislativních podmínkách České republiky realizována několika způsoby:
1/ Úprava dle živnostenského zákona:
V režimu živnostenského zákona přicházejí v oblasti péče o děti (zejména jejich hlídání a výchova) v úvahu 3 druhy živností:
a/ Péče o děti do věku 3 let:
V tomto případě se jedná o tzv. vázanou živnost „Péče o dítě do tří let věku v denním režimu“, tzn. že je zapotřebí splňovat podmínky odborné způsobilosti k výkonu povolání všeobecné sestry, zdravotnického asistenta, ošetřovatele, porodní asistentky nebo záchranáře (dle zákona č. 96/2004 Sb.) anebo podmínky pro výkon povolání sociálního pracovníka (dle zákona č. 108/2006 Sb.).
b/ Péče o děti od věku 3 let:
V tomto případě se již pohybujeme v oblasti tzv. volných živností, tzn. že není zapotřebí splňovat žádné speciální podmínky. V této souvislosti je možné využít živnost „Mimoškolní výchova a vzdělávání, pořádání kurzů, školení, včetně lektorské činnosti“. Určitou alternativu představuje živnost „Poskytování služeb pro rodinu a domácnost“ (tato živnost zahrnuje především individuální péči o děti nad 3 roky věku v rodinách či příležitostné krátkodobé hlídání dětí, včetně dětí do 3 let věku). Výhodou této živnosti je skutečnost, že není zapotřebí splňovat kvalifikační požadavky či hygienické podmínky. Tato živnost však musí být poskytována v domácnostech, kde děti žijí (péče o dítě mimo jeho domov je možná pouze krátkodobě a příležitostně).
2/ Úprava dle školského zákona:
Dle školského zákona je především možné založit soukromou mateřskou školu (tzv. školská právnická osoba). Zřizovatelem soukromé mateřské školy může být i právnická osoba, vyloučit tedy nelze ani neziskové organizace. S ohledem na značnou administrativní a finanční náročnost (mimo jiné zápis mateřské školy do rejstříku školských právnických osob) a skutečnost, že mateřská škola musí dětem poskytovat zákonem určený vzdělávací program však předpokládám, že Vaše nezisková organizace nebude mít o tuto variantu zájem.
3/ Úprava dle zákona o službách péče o děti:
Tento právní předpis je v současné době připravován, měl by mimo jiné zakotvit sousedskou výpomoc v oblasti hlídání dětí apod.
Přestože neznám Vaše konkrétní představy o budoucí péči o děti, jeví se mi jako nejschůdnější použití úpravy dle živnostenského zákona a to zejména v režimu tzv. volných živností, k jejichž provozování postačí splnění obecných podmínek pro získání živnosti dle § 6 živnostenského zákona (tj. dosažení věku 18 let, způsobilost k právním úkonům a bezúhonnost). Konkrétní právní předpis, jehož úprava by se specializovala na provoz dětských koutků či denních center péče o děti neexistuje, je proto nutné si vypomoci příslušnými živnostmi.
Na závěr Vám mohu doporučit návštěvu webových stránek www.budujemeskolky.cz, kde se můžete o Vámi zamýšlených činnostech dočíst mnoho užitečného
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.