Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koncem 2018 jsem koupil nemovitost, jedná se o rodinný dům, stáří 5 let. Cena byla vyšší, ale říkal jsem si, je to novostavba, nebudu muset řešit žádné opravy a podobně. Po nastěhování však začala vyplývat spousta problémů a postupně jsem zjistil, že celý dům i jeho součásti byli postaveny s velmi otřesnou kvalitou, což se přeneslo na nynější problémy, o kterých mi nikdo neřekl.

Zmíním jen pár z nich: střecha je špatně udělaná a do domu, zdiva, fasády zatéká na mnoha místech, vchodové dveře i s rámem jsou špatně namontované, jsou celé zkroucené a nejdou dovřít, dům je bez zateplení, měl být postaven z Ytong Theta, ale ve dvou rozích byl použit materiál levnější bez tepelně izolačních vlastností a protahuje zdí. V technické místnosti to připomíná spíše zamotanou chobotnici než vodovodní rozvod a ze všech trubek, hadic teče voda, zeď je zmáčená, opadává omítka. Sprchový kout je špatně vyspárován, dlouhodobě zatéká pod podlahu, dlaždice v koupelně se propadají, hydroizolace pod podlahou je zcela zničena. Spodní rámy dveří a oken nejsou dodělané, zatěsněné, je zde pouze nalepena plastová páska, aby nebyla vidět díra pod rámem, silně zde protahuje. Bodovky umístěné ve stropě jsou bez nehořlavého krytu vsazeny přímo do izolační vaty. Venkovní vypínače a zásuvky jsou bez venkovního krytí, neustále do nich zatéká a vypadává elektřina. Oplechování komína není správně udělané, plech je pouze posazený na krytině. Měl jsem tu již několik lidí, stavebních odborníků, kteří dům zhlédli, upozornili na nedostatky a nabídli různá řešení. Dle vyjádření však opravy vyjdou zhruba na 500tis, otázkou je, kdo to zaplatí. Už jsem si sem zavolal předchozí majitele, snažil se to s nimi řešit, ale bohužel bez úspěchu, jejich postoj je takový, že jsem to koupil a nyní je to již jen můj problém, v žádném případě prý nehodlají přispět na opravy domu, od té doby již nereagují. Chtěl bych se tedy optat, zdali mám nějaká práva, nemyslím si, že jejich postup byl správný, zbavit se problémů tím, že danou nemovitost prodali někomu jinému, bez zmínění daných problémů a navíc za cenu novostavby v perfektním stavu. Již jsem se bavil i se sousedy a Ti potvrdili, že majitel už od začátku řešil se stavební firmou několik vad, jako zatékání do domu, špatně postavený komín, špatně vylitá podlaha apod. Jakým způsobem bych měl postupovat, abych vymohl od majitele slevu na prodej domu či peníze na opravy, jak říkám, jeho postoj je naprosto odmítavý. Děkuji, Bedřich

 

ODPOVĚĎ:
Pokud je prokazatelné, že vady, které zde popisujete, jsou z doby, kdy jej vlastnil předchozí majitel, pak se na tuto situaci vztahuje ustanovení § 2129 odst. 2 občanského zákoníku, tudíž do 5 let od koupi nemovitosti můžete uplatnit buď odstoupení od smlouvy, nebo slevu z ceny nemovitosti, pokud tato vykazuje skryté vady, tj. takové vady, které nebyly patrné při koupi nemovitosti, a na něž Vás prodávající neupozornil v kupní smlouvě. Pokud prodávající odmítá s Vámi komunikovat, pak doporučuji se obrátit na advokáta, který prodávajícímu zašle předžalobní výzvu. Poté je již možné se bránit soudní cestou.

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Novostavba se spoustou skrytých vad - reklamace nebo odstoupení od koupi, kupní smlouvy
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.