Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V současné době pracuji jako OSVČ. Jelikož v rámci práce komunikuji i s obchodními partnery zadavatele, tak mám ve smlouvě s ním ustanovení, že po skončení spolupráce nesmím provádět stejnou činnost pro tyto obchodní partnery po dobu 1 roku. Můj dotaz zní, jestli to platí i pro situaci, kdy bych byl u některého z těchto partnerů zaměstnám jako klasický zaměstnanec, tzn. bez ŽL? Smlouva je na mě, jako živnostníka, tzn. včetně IČ a DIČ.

ODPOVĚĎ:
Zde je rozhodné, jak přesně zní text smlouvy. Obecně tato povinnost u OSVČ dána není, nicméně je možné si ji dohodnout ve smlouvě, jako je tomu ve Vašem případě. Konkrétní podmínky si pak sjednávají samotné smluvní strany. Je tak třeba předně důkladně prostudovat smlouvu, jak hovoří o tomto zákazu.
V případě, že smlouva uvádí velmi obecně, že nesmíte vykonávat obdobnou činnost pro obchodní partnery, bylo by možné dovodit, že tak nesmíte činit jako podnikatel i jako zaměstnanec.
Jak je ale uvedeno výše, je velmi důležité, jak je tento zákaz ve smlouvě konkrétně popsán. Text smlouvy můžete předložit k posouzení i některému z advokátů, kontakt zde: www.advokatikomora.cz.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.