Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)

Stal jsem se obětí útoku hackera, kde mi byl prolomen účet Google a vytvořena placená reklama Google Ads. Dle postupu pro tyto situace uvedeném na webu Googlu se od samého začátku snažím společnost Google informovat o neoprávněném vytvoření reklamy, ale všechna moje snaha končí negativní odpovědí, ačkoliv o zneužití účtu mě informoval sám Google.

Momentálně po mě Google chce náhradu škody. Zajímá mě, jestli mám možnost se nějak bránit? Předem děkuji za odpověď. Gustav.

 

ODPOVĚĎ:
Bránit se samozřejmě můžete. Způsob Vaší obrany však bude záviset na tom, jaké právní kroky vůči Vám společnost Google podnikne - je tedy zapotřebí vyčkat, zda budete společností Google například žalován, jak bude žaloba znít apod.
Z dotazu nevyplývá, zda jste nějak právně zakročil vůči hackerovi, který zřídil placenou reklamu na Váš účet. Pokud nikoli, doporučuji Vám obrátit se v této věci na Policii ČR. Ne ani tak proto, aby byl pachatel dopaden (policisté mají v tomto ohledu možnosti poměrně malé), nýbrž proto, abyste mohl v budoucnu doložit, že se o hackerský útok skutečně jednalo, a že jste se alespoň pokusil identifikovat škůdce.
Co se týče možného postupu společnosti Google, lze si představit, že budete žalován na úhradu dlužné platby za placenou reklamu. Vyloučit nelze ani žalobu na náhradu škody (ze znění dotazu nicméně nevyplývá, že by neoprávněným zřízením placené reklamy vznikla společnosti Google nějaká škoda). Vaše obranná argumentace by měla spočívat především v tvrzení, že závazek k úhradě úplaty za placenou reklamu by Vám vznikl pouze tehdy, pokud byste si tuto reklamu objednal, resp. pokud byste se společností Google uzavřel příslušnou smlouvu (k čemuž však nedošlo). Na neoprávněné zřízení placené reklamy jste navíc od počátku upozorňoval - společnost Google tedy mohla škody na své straně okamžitě minimalizovat (jelikož nebyla z Vaší strany nikdy uváděna v omyl).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.