Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prodal jsem stavební pozemek, koupil jiný a začal stavět RD. Finanční poradkyně řekla, že když se utržené finance z prodeje použijí na bydlení, nemusím platit daň. Dále jsem se nezajímal. Je to tak, že kdybych na pozemku bydlel, tak by to bylo správně. Jenže na parcele nic nebylo. Po čtyřech letech jsem zaplatil tedy daň (ne malou) + penále a ještě mne čeká zaplatit úroky z vyměřené daně.

Otázka zní - jak z oné poradkyně vymoci penále a úroky, díky mylné informaci? Podotýkám, že šlo jen o ústní podání. A jaká je pravděpodobnost úspěchu? Děkuji za odpověď. Bohumír.

 

ODPOVĚĎ:
Právní úprava ohledně osvobození příjmu od daně v případě jaký uvádíte ve Vašem dotazu je poněkud složitější. V době, o které píšete, platilo podle tehdejší právní úpravy zákona o daních z příjmů, že byl od daně z příjmů osvobozen prodej rodinného domu a souvisejícího pozemku nebo jednotky a souvisejícího pozemku, pokud jste v prodávané nemovitosti měl bydliště alespoň 2 roky bezprostředně před prodejem nebo pokud jste v nemovitosti měl bydliště méně než 2 roky bezprostředně před prodejem a zároveň jste finanční prostředky obdržené prodejem této nemovitosti použil na pořízení vlastní bytové potřeby (zjednodušeně na koupi nebo výstavbu nemovitosti, ve které budete bydlet). Tento záměr jste zároveň musel včas oznámit finančnímu úřadu, aby byl nárok na osvobození od daně příjmů z prodeje platný. Pokud následně nedojde ke splnění zákonných podmínek pro osvobození příjmu od daně (prostředky nakonec investovány na nákup vlastního bydlení nebyly), stane se tento příjem zdanitelným a nejste v prodlení pokud tento příjem zdaníte do konce lhůy pro podání daňového přiznání za období, ve kterém došlo k nesplnění podmínek pro osvobození. Pořízením vlastní bytové potřeby je i nákup pozemku za předpokladu, že na něm bude do 4 let od pořízení zahájena stavba rodinného domu, ve kterém budete bydlet. Možnost osvobození příjmů z prodeje jiné nemovité věci, například pozemku, pokud budou prostředky získané prodejem použity na uspokojení vlastní bytové potřeby, se v zákoně o daních z příjmů objevila až od 1. 1. 2021 a dál platí povinnost oznámit tento záměr finančnímu úřadu (dříve to bylo do konce roku, nyní do konce lhůty pro podání daňového přiznání k dani z příjmů za rok, ve kterém jste příjem obdržel).
Co se týče úspěchu vymožení penále a úroků od poradkyně, tak šance na úspěch je zde mizivá, protože šlo jen o ústní podání rady, nejsou tedy o tom písemné záznamy a navíc pokud to bylo beze svědků, tak by to mohlo skončit jako tvrzení proti tvrzení bez možnosti jednoznačně prokázat, že Vás její jednání poškodilo. Finanční poradce navíc nemůže na komerční bázi poskytovat rady v oblasti daní. Právní pomoc ve věcech daní může na komerční bázi legálně poskytovat pouze daňový poradce nebo advokát, kteří za svou práci nesou odpovědnost a jsou pro tuto činnost povinně pojištěni a v případě, že Vám prokazatelně svým jednáním způsobí škodu v podobě vyměřeného penále a úroků z prodlení, jsou povinni Vám ji uhradit.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.