Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Od dubna 2019 u mne probíhá kontrola z FÚ za zdaňovací období 2016. V únoru 2022 mi byl zaslán dodatečný platový výměr, proti kterému jsem se odvolal. FÚ opět začal s doplněním a výslechy svědků. V květnu 2022 po nás chtěl sepsat otázky pro svědka v zahraničí. Do dnešního dne nemáme, žádnou odpověď. Chtěl jsem se zeptat jak to bude s úroky a penále, Vztahuje se zde na tento případ §160 d. ř. , nebo § 70 daň. řádu. Děkuji.

ODPOVĚĎ:

Když jste se odvolal, tak stanovení daně dodatečným platovým výměrem vydaným na základě daňové kontroly ještě není pravomocné. Penále ve výši 20 % z doměřené částky daně budete platit až bude doměření daně v právni moci, po vydání rozhodnutí o odvolání. Lhůta pro placení daně podle § 160 daňového řádu podle informací vyplývajících z Vašeho dotazu zatím platí ještě původní lhůta, vztahující se ke zdaňovacímu období za 2016, která by měla běžně skončit v roce 2023, ovšem když si finanční úřad dožádal mezinárodní pomoc při správě daní u úřadu jiné země z důvodů výslechu svědků v zahraničí, tak po tuto dobu podle § 160 odst. 4 písm. g) zákona č. 280/2009 Sb. , daňového řádu, lhůta pro placení daně neběží, je tedy přerušena a začne běžet zase po skončení mezinárodní pomoci. Pokud pak dojde k pravomocnému stanovení daně v odvolacím řízení (do konce lhůty pro placení daně, která začne opět běžet po skončení mezinárodní pomoci), tak šestiletá lhůta pro placení daně začne běžet znovu od začátku. Ovšem protože toto odvolání nemá odkladný účinek a daňový řád neuvádí, že by úrok z prodlení po dobu pozastavení lhůty pro placení daně neběžel, tak po pravomocném stanovení daně Vám vznikne povinnost uhradit úrok z prodlení z doměřené částky za období od původní splatnosti daně za zdaňovací období kalendářního roku 2016 až do dne platby.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.