Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Chtěl bych se zeptat, jakým způsobem bych mohl řešit Dropshipping z Číny na zboží, které je na zakázku. Zákazník objedná zboží u mě na Eshopu a zaplatí na můj účet za objednávku:
a) předem
b) 50 % předem a 50 % při doručení

1. Je možné zboží prodat na základě droppshiping s tím, že bych zboží nechal zaslat napřed ke mě na sklad (zaplatil CLO a DPH), zkontroloval a následně zboží odeslal na adresu zákazníka? Zboží je odesíláno následně do zemí EU.
2. Plynou z této metody nějaké ekonomické výhody vzhledem k tomu, že jsem jako firma plátce DPH? Uvedete prosím v čem? Mnohokrát děkuji za Vaši odpověď. S pozdravem a přáním hezkého dne, Alexandr.

 

ODPOVĚĎ:
1) pokud zboží dojde neprve Vám na sklad a následně toto zboží odešlete na adresu zákazníka, potom se nejedná o dropshipping v tom smyslu, že zboží dojde ze zahraničního skladu rovnou zákazníkovi. Jde o běžný výkon činnosti při výrobě na zakázku, takže v případě a) i b) postupujete způsobem, jaký jsem Vám popisoval v předchozách dotazech. Z DPH zaplaceného při dovozu budete mít nárok na odpočet. Pokud by byl zákazník z jiného členského státu EU také plátcem DPH, potom mu vystavujete fakturu bez DPH, protože v takovém případě má DPH povinnost zaplatit zákazník, který je plátcem DPH, ve svém státě, ale i v tomto případě budete mít nárok na odpočet DPH z dovozu (dodání plátci DPH do jiného členského státu EU je plnění osvobozené od DPH s nárokem na odpočet DPH - § 64 zákona č. 235/2004 Sb. , o dani z přidané hodnoty).
2) Z dropshippingu by plynuly výhody v tom, že byste platil DPH pouze z částky služby za dropshipping (za to, že objednáte zboží za zákazníka a zboží dojde zákazníkovi od výrobce), tento způsoby by byl administrativně náročnější, protože cenu zboží byste musel vybrat od zakázníka přesně a jeho jménem ji zaplatit dodavateli a službu za dropshipping byste musel fakturovat zvlášť. Nicméně podle Vašeho dotazu se nejedná o dropshipping a z hlediska DPH budete postupovat podle dříve uvedených odpovědí.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.