Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V květnu 2021 jsme předali na základě ústní dohody k opravě soukromé osobě osobní vůz se závadou motoru. Byla domluvena přibližná cena a vyplacena záloha na nákup potřebných dílů. Některé díly ale ani po dvou měsících nebyl mechanik schopen zajistit s tím, že se čeká na dovoz.

Následně jsme bez potíží tyto díly zajistili sami - část zálohy na jejich proplacení mechanik vrátil zpět s tím, že teď jen motor vozu zkompletuje a bude hotovo. Od té doby neustálé výmluvy na zaneprázdněnost, na složitost opravy, posunování termínu. Mezitím ale vykonává práci na jiných vozech. Před více než měsícem dodal info, že po ukončení práce se objevil nějaký nedostatek - klepání, a že neví co s tím. Navrhli jsme, ať sepíše, co vše měnil, opravoval, že uděláme finanční vyrovnání a vůz následně necháme projít kontrolou speciál servisu neboť se mělo jednat jen o nějakou drobnost. Po cca týdnu bez reakcí nám bylo oznámeno, že motor z vozu opět demontoval a rozložil. Od té doby nemá čas, nemá chuť se tím zabývat a doporučil abychom si vůz odtáhli, včetně rozebraného motoru. Celá tato věc se táhne půl roku a my nevíme jak se dobrat toho, aby pán dostál svým závazkům a my měli zpět a mohli používat osobní vůz. Jedná se o Mazda cx7. Komunikace probíhá přes sms či mesenger a mechanik často reaguje jen rozesmátými smajlíky.

 

ODPOVĚĎ:
Za této situace doporučuji zaslat mu písemně tzv. předžalobní výzvu, ve které opíšete celou situaci a vyzvete jej k předání vozu v sestaveném stavu tak, jak bylo dohodnuto (“  část zálohy na jejich proplacení mechanik vrátil zpět s tím, že teď jen motor vozu zkompletuje a bude hotovo. “). Ve výzvě jej také můžete vyzvat k úhradě škody, která Vám jeho jednáním vznikla.
Vzor výzvy nalezete zde: https://www.zbynekmlcoch.cz/ke-stazeni/obcanske-pravo-vzory/predzalobni-upominka-vyzva-k-uhrazeni-dluhu-vzor-ke-stazeni-zdarma-novy-obcansky-zakonik-2014.
Skutečnost, že následně rozebral vůz, aniž byste s tím souhlasili, znamená, že jednal v rozporu se smlouvou a nebyl k tomu oprávněn. Vůz by Vám měl předat v pojízdném a sestaveném stavu.
Pokud nebude na výzvu reagováno, můžete se obrátit na soud.
Doporučuji archivovat komunikaci z messengeru jako důkaz pro případné soudní řízení a nadále komunikovat výhradně v písemné formě.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.