Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.00 (3 hlasů)

Potřebuji poradit ohledně osvobození od daně. Jedná se o jednorázový prodej výpěstků ze zahrady (sazenice keřů), za částku menší než 30.000 Kč. Výpěstky se mi podařilo prodat několik let po sobě. Jsem zaměstnaný, nemám živnostenský list. Bere se to jako příležitostný příjem nebo musím podat daňové přiznání? Děkuji za odpověď. S pozdravem Adam.

ODPOVĚĎ:
V tomto případě se jedná o příjem osvobozený od daně podle § 10 odst. 3) písm. a) zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů. Příjem osvobozený od daně se nezahrnuje do daňového přiznání a z titulu obdržení takového příjmu Vám nevzniká povinnost podat daňové přiznání k daním z příjmů. Nicméně se nejedná o příležitostný příjem (přesněji příjem z příležitostné činnosti), ale jde o příjem ze zemědělské výroby, která je provozována nepodnikající fyzickou osobou podle § 10 odst. 1) písm. a) zákona o daních z příjmů. Každopádně i tak se jedná o příjem podle stejného ustanovení zákona jako u příjmů z příležitostných činností a tyto příjmy jsou osvobozeny od daně, pokud jejich úhrn za zdaňovací období (kalendářní rok) nepřesáhne 30.000 Kč.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.