Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem pendler trvale žijící na území ČR. V zahraničí nežiji. Daně si vyřizuji v Německu. V ČR si potvrzuji formulář EU/EWR s 0, - příjmem, jelikož zde v ČR nic nevydělávám. I 2020 jsem chtěl tak učinit, ale vzhledem k současné situaci, se dokument podává pouze na recepci a musí se vyplnit formulář.

V minulých letech jsem tento dokument nikdy nemusel vyplňovat. Byl bych rád za vyplnění tohoto vzoru i pro další mé kolegy, které bych rád informoval. Bohužel nerozumím těmto otázkám:
1. V ČR jsem pobíral (a) / pobírám příjmy (uveďte druh příjmů, např. ze zaměstnání / z podnikání / z pronájmu / kapitálové příjmy / důchod / jiný příjem nebo příjem ze zahraničí) :  
- v ČR jsem nevydělal ani korunu. Mám jediný příjem v SRN, který mi chodí na český účet. Nerozumím zde příjmu ze zahraničí, myslí tím ten plat?
2. Další skutečnosti – např. existence nebo dispoziční právo k bankovnímu účtu v ČR, vlastnictví nebo pronájem nemovitosti v ČR, apod. (uveďte) :
- vlastním v ČR bankovní účet u ČS, zde mám napsat: ano - Bankovní účet nebo chtějí i konkrétní číslo účtu?
Děkuji za zpracování.

 

ODPOVĚĎ:
Podstatou tohoto formuláře je vydat Vám potvrzení o daňovém domicilu v ČR (potvrzení, že jste daňovým rezidentem ČR, protože zde trvale pobýváte, máte zde bydliště, máte v ČR rodinné, majetkové a sociální zájmy) a ve formuláři dokazujete skutečnosti potřebné pro vydání domicilu.
1. Příjmem ze zahraničí je jakýkoliv druh příjmu pocházející ze zahraničí. Aby to bylo zcela jasné, doporučil bych například odpověď: "Ze zdrojů na území ČR jsem nepobíral a nepobírám žádné příjmy. Pobírám pouze příjmy ze SRN ze zaměstnání vykonávaného na území SRN."
2. Ano, zde bych uvedl: "vlastnické právo k bankovnímu účtu u České spořitelny + číslo účtu", pokud máte účet v ČR tak i vzhledem ke znění formuláře mně dává smysl uvést i konkrétní číslo účtu (např. kdyby si finanční úřad u banky ověřoval, že jste vlastníkem tohoto účtu).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.