Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

2018 pracovní úraz, v 12/2019 pojišťovna zaslala 16.000 Kč jako odškodné. S pojišťovnou Kooperativa má smlouvu přímo zaměstnavatel, ten to také rok řešil. Nyní z Kooperativy zaslali "Potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2019 za pracovní úraz zaměstnance" a žádají podat samostatné daňové přiznání.

Jehož přílohou bude jednak toto jejich Potvrzení a jednak Potvrzení zaměstnavatele o zbývajících příjmech na obdobném tiskopisu. Já se prosím ptám, zda přiznané odškodnění za pracovní úraz se opravdu v téhle republice daní?? A poddotaz pro ilustraci - když mi třeba vyhoří barák a dostanu od pojišťovny náhradu, taky se daní? Pro pořádek dodávám, že bydlím v paneláku a barák fakt nemám. Děkuji. Žaneta.

 

ODPOVĚĎ:

Přijaté odškodné v podobě náhrady majetkové a nemajetkové újmy za škodu způsobenou pracovním úrazem se v ČR nedaní. Příjem vyplacený jako náhrada újmy za škodu způsobenou pracovním úrazem (přijaté odškodnění za samotný pracovní úraz) je osvobozena od daně podle ustanovení §4 odstavce 1 písmena d) zákona č. 586/1992 Sb. o daních z příjmů. Příjem, který je osvobozen od daně se neuvádí v daňovém přiznání a z titulu jeho přijetí nevzniká povinnost podat přiznání k dani z příjmů fyzických osob. Výjimku v této věci tvoří příjem v podobě vyplacené "náhrady za ztrátu příjmu", který není od daně osvobozen [§4 odst. 1 písm. d) bod 1. zákona o daních z příjmů], v tomto případě by vznikla povinnost příjem zahrnout do daňového přiznání.
Pokud by došlo k situaci obdržení příjmu od pojišťovny za vyhoření domu nebo bytu, tak podle výše zmíněného ustanovení zákona o daních z příjmů se toto plnění z pojištění majetku nedaní, je osvobozeno od daně z příjmů (za podmínky, že se jedná o majetek, který není zahrnut v obchodním majetku, neslouží k podnikání nebo Vám z něj neplynou příjmy z nájmu).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.