Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Žiji s přítelkyní již delší dobu v bytě v Praze. Já jsem pracující na hlavní pracovní poměr + pracuji na dohodu o provedení práce ještě v jiné společnosti. Ona bude studovat ještě 3 roky (2020-2023) VŠ a pracuje na poloviční úvazek. Chodí asi 5x měsíčně do práce. Chtěli bychom se vzít, jenže se bojíme, aby přítelkyně nepřišla o alimenty, které dostává od obou rodičů.

Je to měsíčně asi 6.000 Kč což pro studujícího člověka jsou velké peníze. O náklady na bydlení se dělíme. Jak je to s vyživovací povinností rodičů a zanikne jejich povinnost vyživovat dceru po sňatku? Mockrát děkuji za Vaši odpověď.

 

ODPOVĚĎ:
Vyživovací povinnost rodičů vůči dítěti trvá do doby, dokud dítě není schopné se samo živit. Zpravidla končí s ukončením studia a nástupem dítěte do zaměstnání. Vyživovací povinnost ale vzniká i uzavřením manželství a vyživovací povinnost mezi manžely má přednost před vyživovací povinností rodičů k dětem. V praxi to tedy znamená, že pokud se s přítelkyní vezmete, budete k ní mít vyživovací povinnost především Vy jako její manžel. Až teprve v případě, že byste tuto vyživovací povinnost nemohl plnit - neměl byste dostatečný příjem k tomu, abyste mohl manželku živit - by přišla na řadu vyživovací povinnost rodičů. Takže odpověď na Vaši otázku zní ano - vzhledem k tomu, že pracujete na hlavní pracovní poměr, mohla by Vaše přítelkyně po svatbě o výživné od rodičů přijít.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.