Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pokud v kupní smlouvě stojí toto: "4.1 Strana Kupující výslovně prohlašuje, že si Předmět převodu řádně prohlédla, seznámila se s jeho stavem, včetně právního stavu Předmětu převodu zapsaného na příslušném LV v katastru nemovitostí k datu podpisu této Smlouvy, a v tomto stavu jej také bez jakýchkoliv zjevných faktických a právních vad kupuje";

"Strana Kupující je oprávněna uplatnit práva z vadného plnění při splnění podmínek stanovených Občanským zákoníkem a případně souvisejícími právními předpisy.".   Má kupující právo na uplatnění skryté vady, která se objevila půl roku po koupi nemovitosti? Např. vada vlhkosti, která nebyla při prodeji zjevná - plíseň na zdi, opadávající omítka atd...Má kupující právo uplatnit vady, které dodatečně zjistila inspekce nemovitosti rok po koupi (např. tepelný most, špatné zateplení, špatné osazení oken atd.).   S pozdravem Tomáš.

 

ODPOVĚĎ:
Vámi zaslaný článek hovoří o zjevných vadách, nikoliv o skrytých, na ty se užijí ustanovení občanského zákoníku:
Neoznámil-li kupující prodávajícímu skrytou vadu stavby spojené se zemí pevným základem do pěti let od nabytí, soud kupujícímu právo z vadného plnění nepřizná, namítne-li prodávající, že vada nebyla včas oznámena. Prodávající však nemá právo na námitku, je-li vada důsledkem skutečnosti, o které prodávající v době odevzdání věci věděl nebo musel vědět.
Máte tedy pětiletou zákonnou lhůtu na oznámení skrytých vad. Pokud by se ovšem jednalo o vady, o kterých jste věděli v době převzetí nemovitosti nebo jste o nich museli vědět, práva z vad byste neměli.  

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.