Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 4.67 (6 hlasů)

Chtěl bych se zeptat, zda jsem povinen zaplatit sankci ve výši 10.000 Kč od České srovnávací, s. r. o. za nepodepsaní smlouvy s dodavatelem energií, kterého mě česká srovnávací s. r. o. vybrala jako nejvýhodnějšího dodavatele, jak mě udaná společnost slibovala. Zdá se mi, že jde o podvodné jednaní, protože vybraného dodavatele Generall energii jsem co se výhodnosti týká nenašel na srovnávacím webu ani mezi prvnímí 15 dodavateli.

Bohužel jsem nebyl dost obezřetný a s touto pochybnou firmou jsem smlouvu o udajné aukci podepsal. Měl jsem se dřív podívat na recenze. Není tam jediná kladná. Většina pisatelů pro ně má dost nelichotivá pojmenování. Složenka na těch 10.000 Kč už mě přišla a já jim sdělil, že raději přistopím na toho nového dodavatele, ale pak jsem si to rozmyslel, takže se ozvali znovu, že mám peníze poslat do 31.10.2019. Po mém ujištění, že je nemám mi svolili se splátkami po 1.000 Kč měsíčně i když nejdříve to chtěli ve 4 splátkách. I toto jednání je podivné a vyvolává jakýsi pocit nejistoty a snahy získat pokutu za každou cenu. Jsem toho názoru, že ty pokuty jsou jejich hlavní podnikatelský záměr a že není cílem poskytnout levného dodavatele energie, ale inkasovat právě tyto pokuty. Předem děkuji. Jaromír.

 

ODPOVĚĎ:

Zde záleží především na obsahu smlouvy, kterou jste s nimi uzavřel. Zákon totiž umožňuje, aby si smluvní strany do značné míry nastavily vlastní pravidla spolupráce, a to včetně smluvních pokut. Doporučuji tedy nejdříve důkladně prostudovat uzavřenou smlouvu a její pasáže týkající se Vašich povinností – zejména za jakých podmínek máte povinnost uzavřít smlouvu s vybranou společností, a pasáže týkající se sankcí, pokud tuto povinnost porušíte a smlouvu neuzavřete. S touto záležitostí se můžete obrátit i na některého z advokátů – kontakt naleznete zde: www.advokatikomora.cz.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.