Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsme nově založené SVJ, dříve před založením se o dům starala realitní kancelář (ještě z dob socialismu). Za leden a únor 2019 jsme jim posílali nájemné na jejich účet a z toho si brali peníze za správu. Nesepsali jsme žádnou smlouvu o správě. Do dnešního dne firma si stále nárokuje, že jim máme platit za správu.

Nám se to nelíbí, protože od března 2019 máme svůj vlastní účet a veškeré platby si provádíme sami. Firma po nás vyžaduje zaplacení faktur za správu jinak, že nám nevrátí vzniklé přeplatky za leden a únor 2019. Máme jim prosím zaplatit, když nebyla sepsaná žádná smlouva o spolupráci?   Jsme vlastníci bytů, kteří založili SVJ a před tím tento dům spravovala realitní kancelář. Chtěli jsme, aby s námi vlastníky po založení SVJ sepsala nějakou smlouvu o správě, když hospodaří s našimi financemi do dnešního dne nebyla žádná smlouva sepsána a realitní kancelář po nás požaduje peníze za správu. Má na to právo? Máme jim zaplatit, když od března si vedeme všechno sami?   Děkuji, Eliška.

 

ODPOVĚĎ:
Pokud neexistuje žádná smlouva, pak neexistuje titul, z jakého by tato společnost mohla požadovat peníze. Za této situace jsou peníze, které by jí byly uhrazeny, bezdůvodným obohacením. Přeplatky vám v žádném případě zadržovat nemůže, také by se jednalo o bezdůvodné obohacení a dokonce trestný čin zpronevěry. Doporučuji společnosti napsat doporučeným dopisem, že neexistuje žádná smlouva, že spolupráci ukončujete a požadovat vrácení přeplatků. Pokud tak neučiní, tak se můžete přeplatků domáhat soudně.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.