Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Přes 60 let (nyní 12/2022) je zakopaná přípojka elektriky k chatě přes sousedovu zahradu s jeho souhlasem. Po jeho úmrtí byla dcera nucena nemovitost prodat. Nový majitel chce, abych kabel odstranil a nehodlá přistoupit na žádnou dohodu. Zůstal bych bez elektřiny. Musím kabel odstranit? Zahrada je neudržovaná a zarostlá nálety různých rostlin a křovin.

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě je podstatné, na základě jakého právního titulu svou elektrickou přípojku přes sousední pozemek vedete. V úvahu přichází buď věcné břemeno (které by mělo být zapsané v katastru nemovitostí), anebo závazkový vztah (typicky výprosa - tedy v podstatě obyčejný souhlas tehdejšího vlastníka sousedního pozemku).
Jelikož v dotazu se o existenci věcného břemene nezmiňujete, budu ve své odpovědi předpokládat, že žádné věcné břemeno zřízeno nebylo. V takovém případě byla elektrická přípojka do předmětného pozemku uložena pouze na základě souhlasu jeho tehdejšího vlastníka. To pro Vás představuje zásadní nevýhodu, jelikož tento souhlas nynějšího vlastníka v podstatě nezavazuje, resp. může být nynějším vlastníkem odvolán (k čemuž už vlastně došlo).
Pakliže právní titul (ústní souhlas), na jehož základě byla elektrická přípojka do pozemku uložena, přestal existovat, jste skutečně povinen tuto přípojku ze sousedního pozemku vyjmout. V opačném případě by se po Vás vlastník sousedního pozemku mohl domáhat - a to i soudní cestou - jejího odstranění, a to s odkazem na § 1042 občanského zákoníku, dle něhož platí, že:
"Vlastník se může domáhat ochrany proti každému, kdo neprávem do jeho vlastnického práva zasahuje nebo je ruší jinak než tím, že mu věc zadržuje."
Ze shora uvedeného rovněž vyplývá, že neuposlechnete-li sousedovy výzvy, bude se soused muset obrátit s žalobou na soud - tzn. že nebude oprávněn odstranit Vaší elektrickou přípojku svépomocí.
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Nový majitel chaty trvá na odstranění elektřiny, kabelu v zemi pro jinou chatu (původní zemřelý majitel s kabelem souhlasil)
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.