Počet stránek ve webu: 43.153

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zhruba před 17 lety (nyní 5/2022), těsně před smrtí mého otce, jsem na základě darovací smlouvy dostal rodinný dům s přístavkem. Otec trpěl nevyléčitelnou nemocí a rodiče chtěli tímto darem vyřešit případné rodinné spory o dědictví a matka by nemovitosti finančně neutáhla. V přístavku a na zahradě a dvoře bylo matce zřízeno věcné břemeno dožití a užívání.

Nicméně tímto nastaly problémy. Matka si začala domů vodit různá individua. První její přítel byl opilec a pokusil se mě fyzicky napadnout, další měl spoustu dluhů a dokonce na mou adresu chodily exekuce. V současné chvíli žije s dalším přítelem (také alkoholik) a situace je pro mě neúnosná. Nejen že tento pán trvale žije v mé nemovitosti a bez mého souhlasu, navíc bezplatně, ale svévolně mi kácí stromy na zahradě, provádí stavební úpravy např. vyměnili elektroměr E. ON, ke kterým jsem nedal souhlas, a svým chováním ruší a obtěžuje na dvoře mě, mou ženu i mé děti. Matka mu samozřejmě všechno dovolí, i když jsem ji několikrát upozornil na to, že mi to vadí. Můj dotaz zní – má právo tento člověk, který se tváří jako druh mé matky bezplatně užívat mé nemovitosti, proti mé vůli bydlet v mé nemovitosti (ve věcném břemenu je uvedena pouze matka a to že má právo přijímat návštěvy). Má matka právo společně s jejím druhem provádět stavební úpravy bez mého souhlasu (např. výměna oken, kácení stromů) i přes to, že to ve věcném břemenu není uvedeno? Mohu v přístavku zazdít vchod a matce postavit jiný, tak aby její hlučné návštěvy nerušily mou rodinu, aniž by to bylo bráno jako nevděk? Děkuji Barnabáš.

 

ODPOVĚĎ:
Podle § 1283 občanského zákoníku má uživatel právo užívat věc pro jeho vlastní potřebu a potřeby své domácnosti. Právo odpovídající věcnému břemeni však nepřechází na žádného spolubydlícího, pakliže ze smlouvy nevyplývá něco jiného. Máte tak nárok na nájemné od matčina přítele, rovněž můžete žádat vydání bezdůvodného obohacení ve výši obvyklého nájmu v dané lokalitě za dobu, kdy nebylo nájemné hrazeno (až 3 roky zpětně lze soudně vymáhat bezdůvodné obohacení). Dále můžete požadovat vyklizení matčina přítele z domu, neboť nemovitost užívá bez právního důvodu (nejprve jen písemně vyzvěte s přiměřenou lhůtou k vyklizení, poté lze podat žalobu k soudu). Oprávněný z věcného břemene rovněž nemá právo provádět jakékoliv stavební úpravy ani kácet stromy apod. (byť prostřednictvím spolubydlícího). Toto právo náleží pouze vlastníkovi nemovitosti. Můžete tedy přestavět nemovitost tak, jak to vyhovuje Vám, pokud tím neznemožníte matce dům užívat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.