Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem nejmladší ze 3 sourozenců a dostal jsem darem od táty rodinný dům. Z rodinného domu musím vyplatit dvě sestry a tátovi jsem zřídil věcné břemeno neboli služebnost dožití, doživotního užívání nemovitosti. Kvůli vodě ve zdech jsme rekonstruovali kuchyň, koupelnu a pak jsme zřídili technickou místnost a tepelné čerpadlo.

Táta není rozvedený a bydlí s námi. Máma bydlí se švagrovým otcem. Máma odešla z důvodů tátovy opakované nevěry a vysoké agrese se sklony k násilí. Táta si přivedl přítelkyni k nám do domu, aniž by mi vůbec řekl o koho jde. Ze začátku u nás byla jen od čtvrtka do neděle. Ale teď je v pracovní neschopnosti a bydlí u nás již přes měsíc. Pomlouvá nás u táty, který je teď neustále na nás naštvaný. Tátova přítelkyně svou jednoduchostí si ani neuvědomuje že nám ničí spotřebiče a jiné vybavení. Neumí je obsluhovat a chová se k tomu, jak kdyby to bylo její. Připojuje se mi na internet sprchuje se několikrát denně, parkuje mi na dvorku a spotřebovává elektriku. Táta jí v tom plně podporuje. A já bych se vás chtěl zeptat, jestli neznáte řešení. Smím po ní chtít nájem? Jak se jí zbavit? Nebo co vůbec můžu si dovolit?

ODPOVĚĎ:
Přítelkyně Vašeho otce nemá k domu žádné užívací právo, proto od ní můžete požadovat nájem. Doporučuji Vám tedy ihned přítelkyni otce předložit k podpisu nájemní smlouvu. Pokud by ji odmítala podepsat, můžete se domáhat jejího soudního vystěhování. Musel byste však prokázat, že v domě skutečně bydlí a nejedná se jen o návštěvu (nejlépe tedy výpovědmi svědků).
Rovně můžete po otci požadovat přiměřenou úhradu nákladů na zachování a opravy nemovitosti, pokud již toto nebylo stanoveno v darovací smlouvě. Tzv. oprávněná osoba z věcného břemene (tedy Váš otec) je povinna hradit i náklady související s užíváním domu – energie, odvoz odpadků, apod.
Pokud se otec odmítá na hrazení těchto nákladů podílet, doporučuji Vám obrátit se na soud a požadovat z důvodu změny poměrů změnu věcného břemene pokud jde o jeho rozsah – stanovení plateb za energie a příspěvku na opravy domu, dále např. určení přesných místností, které je Váš otec oprávněn užívat. Můžete také požadovat rovnou zrušení věcného břemene.
K sepsání žaloby však doporučuji vyhledat pomoc advokáta, který se specializuje na věcná práva - www.advokatikomora.cz


► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Osoba s věcným břemenem si nastěhovala k sobě další osobu - nárok majitele na nájem, nájemné a náhradu za opotřebení spotřebičů a zvýšenou spotřebu energií v domě
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.