Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Chtěli bychom koupit rodinný dům s dvěma byty 2+1. K jednom bytu je zřízeno věcné břemeno bezplatného doživotního užívání bytu s příslušenstvím. V tomto bytě osoba, na kterou je toto věcné břemeno napsáno, nebydlí. Má svůj vlastní byt (v osobním vlastnictví) v jiném městě. Zde fakticky nikdy nebydlela, ani zde neměla trvalé nebo přechodné bydliště, neplatí žádné poplatky. Původní majitel jí toto věcné břemeno zřídil těsně před svou smrtí - není žádná příbuzná. V domě je pouze jedna koupelna v horním patře u bytu s věc. břemenem. Dům je vytápěn společným kotlem na celý dům. Rádi bychom věděli, zda můžeme koupelnu bez problémů užívat, či zda si musíme zřídit vlastní v dolním patře a zda můžeme horní byt užívat alespoň, pro uložení některých věcí,  je zcela prázdný. Dále bychom se chtěli zeptat, zda existuje nějaká možnost zrušení věcného břemene (je staré cca 3 roky).
Dohoda pravděpodobně nepřichází v úvahu - dle sdělení nynějších majitelů (dědiců). Samozřejmě bychom byli ochotni toto věcné břemeno vyplatit, ale za rozumnou částku (v dědickém řízení bylo toto břemeno ohodnoceno částkou 80000,- požadavek osoby byl prý cca 8x vyšší). Nevím jaká cena za toto věcné břemeno k bytu 1+2 stáří cca 50 let bez větších úprav, by byla přiměřená. Děkuji za odpověď, Jana


ODPOVĚĎ:
Věcné břemeno v tomto případě spočívá v omezení vlastníka věci ve prospěch jiné osoby. Vlastník, ať je to kdokoliv neztrácí vlastnická práva, i když jsou do jisté míry omezena. Platí vždy pravidlo, že vlastník má být omezen vždy co nejméně, avšak tak, aby bylo možné věcné břemeno užívat. Z toho plyne, že vlastník může užívat koupelnu stejně jako osoba oprávněná z věcného břemene, obzvlášť když se v domě jiná nenachází. Co se týče užívání dalších prostor, je nutné, aby bylo vždy umožněno užívání věcného břemene, což při skladování Vašich věcí v pokojích náležejících k věcnému břemeni nemusí být možné.

Pokud jde o zrušení věcného břemene, je možné podat návrh k soudu, ale musí existovat hrubý nepoměr mezi výhodou oprávněného a povinností povinného (např. oprávněný má vlastní byt a povinný jej nutně potřebuje pro nezletilé dítě apod.). Soud pak určí přiměřenou náhradu.

K tomu ještě podotknu, že právo z věcného břemene se promlčí, není-li po dobu 10 let vykonáváno (§ 109 občanského zákoníku).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.