Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Chtěl bych se Vás prosím zeptat, jakou formu smlouvy mám použít v případě uzavření loterijního syndikátu mezi skupinou lidí? Jde mi o to, aby bylo vše v pořádku z právního hlediska. Prohledával jsem již Vaše vzory smluv, ale žádný mi k tomuto účelu nepřipadal vhodný. Dále bych se chtěl také zeptat:

Je tedy možné uzavřít platný loterijní syndikát samostatně, nebo je nutné ho uzavřít přes loterijní společnost? Musí být tato loterijní skupina zapsána jako nějaké sdružení, či musí mít jinou právnickou formu a případně pokud ano, tak jakou nejlépe? V případě pokud by byla nějaká částka vyhrána a převedena na předem zvolený účet, musí se i rozdělené částky mezi jednotlivé členy loterijního syndikátu na jejich osobní účty převádět v rámci např. darovací smlouvy (tudíž je nutné odvést daň) a nebo se mohou na základě smlouvy syndikátu převést bez tohoto procesu, pokud by byla již vyhraná částka v rámci syndikátu zdaněna (při prvotním převodu vyhrané částky na společný účet syndikátu) a nebo i pokud by zdaněna nebyla určuje-li toto nezdanění samotná loterijní společnost? Děkuji, Petr

ODPOVĚĎ:
Tzv. loterijní syndikát není platnou právní úpravou považován za právnickou osobu, tzn. že nedisponuje právní subjektivitou. Jako „loterijní syndikát“ je zpravidla označována skupina lidí, kteří si mezi sebou na základě smlouvy sjednali pravidla skupinové hry, tzn. že tito lidé sdružují finanční prostředky – vklady (z vlastních zdrojů), které jsou následně (dle dohodnutých pravidel) jedním z nich (nazývaným např. manažer) vkládány do některé loterie. Případná výhra je pak mezi účastníky loterijního syndikátu rozdělována opět dle předem sjednaných pravidel.
V této souvislosti je důležité pamatovat na skutečnost, že loterijní syndikát je pouze vznosným názvem běžné soukromoprávní smlouvy, tzn. že právní vztahy mezi jednotlivými účastníky loterijního syndikátu jsou ryze závazkového charakteru, nevzniká zde žádná právnická osoba, účelové sdružení majetku ani jiná právní entita.
Ve vzorových smlouvách umístěných na webových stránkách Bezplatné právní poradny jste hledal skutečně marně, neboť tam zpřístupněné vzorové smlouvy jsou převážně smlouvami typovými. Typovou smlouvou je taková smlouva, která je výslovně upravena některým právním předpisem (v oblasti soukromého práva se jedná především o občanský zákoník). Typovými smlouvami jsou např. smlouva kupní, smlouva o dílo, smlouva o nájmu, smlouva o výpůjčce, darovací smlouva apod. Žádný právní předpis však nemůže upravit všechny typy smluv, které jsou v praxi uzavírány (nebylo by to ani vhodné) ; z tohoto důvodu je možné, aby byly uzavírány rovněž tzv. nepojmenované (inominátní) smlouvy (tedy smlouvy, které nejsou výslovně upraveny žádným právním předpisem). Dle § 1746/2 občanského zákoníku totiž platí, že strany mohou uzavřít i takovou smlouvu, která není zvláště jako typ smlouvy upravena.
Jednou z nepojmenovaných smluv je i smlouva o založení loterijního syndikátu. Přehled základních doporučovaných náležitostí takové smlouvy naleznete např. zde:
https://www.lottoland.com/cs/magazin/vse-co-potrebujete-vedet-o-loterijnim-syndikatu.html
Při formulaci práv a povinností účastníků loterijního syndikátu je zapotřebí, aby nebyl porušen zákon, veřejný pořádek a dobré mravy. Smlouva o založení loterijního syndikátu se musí řídit základními pravidly závazkových vztahů (§ 1721 a násl. občanského zákoníku).
Pro uzavření platné smlouvy o loterijním syndikátu proto není zapotřebí postupovat pod záštitou žádné právnické osoby, samotný loterijní syndikát pak nebude právnickou osobou (obchodní korporací, spolkem apod.).
Tzv. manažerem (tedy osobou, která bude vystupovat za loterijní syndikát navenek) by měla být pouze fyzická osoba (starší 18 let a plně svéprávná), neboť účastníkem loterie/hazardní hry může být právě pouze fyzická osoba (jak vyplývá z § 1/8 zákona o loteriích a jiných podobných hrách, resp. z § 4/1 písm. a) a b) zákona o hazardních hrách (platného částečně od 15. 6. 2016, který pak nabude plné účinnosti 1. 1. 2017).
Je samozřejmě vhodné, aby byli všichni účastníci loterijního syndikátu (tedy strany smlouvy o založení loterijního syndikátu) starší 18 let a plně svéprávní, žádné z těchto osob by pak nemělo být zakázáno hraní hazardních her (např. v rámci trestního řízení).
Pro účely loterijního syndikátu je vhodné založit samostatný bankovní účet, na kterém budou shromažďovány vklady účastníků loterijního syndikátu, a na který budou případně přijímány i výhry. Ve smlouvě o založení loterijního syndikátu je vhodné sjednat, že okamžikem připsání výhry na tento bankovní účet se předmětná finanční částka rozdělí mezi účastníky loterijního syndikátu dle sjednaných pravidel (tzn. že jednotliví účastníci loterijního syndikátu se stanou vlastníky poměrných částí výhry již v okamžiku jejího připsání na předmětný bankovní účet, přičemž tyto částky budou následně manažerem z tohoto bankovního účtu pouze přerozděleny na bankovní účty účastníků loterijního syndikátu). Při takovém nastavení pravidel není nutné, aby byly jednotlivé části výhry předávány účastníkům loterijního syndikátu na základě nějaké další smlouvy (např. darovací), neboť sama smlouva o loterijním syndikátu bude představovat dostatečný právní titul pro tyto finanční přesuny.
Pro přípravu smlouvy o loterijním syndikátu můžete využít služeb advokáta:
www.advokatikomora.cz
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 202/1990 Sb. , o loteriích a jiných podobných hrách
zákon č. 186/2016 Sb. , o hazardních hrách
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.