Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pokud nezletilá dcera podepsala smlouvu na byt, kde je napsaná jako podnajímatel, podnájemce (někdo je ještě nad ní), je tato smlouva platná? Souhlas k podpisu této smlouvy o zákonného zástupce nebyl, ani o tom zákonný zástupce nevěděl. Bohužel byli domluvené s její kamarádkou (na kterou je to napsané a dcera je podnajímatel), že byt budou mít byt společně.

"Kamarádka" ale odmítá cokoliv platit (dcera má doklad na své jméno o uhrazení většinové části nájmu) a svádí vše na dceru. Dokonce musela v bytě zasahovat policie, neboť odmítala dceři vydat věci, když se chtěla odstěhovat. Bojíme se, že tuto částku, která je už poměrně vysoká, neboť počítají dceři nájem na další měsíc, přesto že do bytu se stěhovali teprve 7.7.2016 budu muset uhradit já jako zákonný zástupce, neboť druhá slečna peníze odmítá uhradit. Jako pro samoživitelku to pro mě bude velmi obtížné, ale majitel tvrdí, že i když je dcera nezletilá (a tudíž dle mého názoru nemůže takovouto smlouvu podepsat) dluh již vznikl a musím jej uhradit já. Děkuji předem za odpověď, Miroslava.

ODPOVĚĎ:
Občanský zákoník v ust. § 581 uvádí, že "Není-li osoba plně svéprávná, je neplatné právní jednání, ke kterému není způsobilá. Neplatné je i právní jednání osoby jednající v duševní poruše, která ji činí neschopnou právně jednat." Z uvedeného vyplývá, že pokud by probíhalo řízení o neplatnost smlouvy o podnájmu z důvodu nezletilosti, soud by zkoumal, zda je dcera natolik psychicky vyspělá, že byla schopna pochopit následky svého jednání. Nelze tedy jednoznačně uzavřít, že smlouva je bez dalšího neplatná, když byla uzavřena osobou, která ještě není plně svéprávná. A pokud by bylo rozhodnuto, že smlouva neplatná je, stejně by si strany musely poskytnout, co již bylo plněno, tedy pokud dcera v bytě bydlela, musel by její zákonný zástupce nájem uhradit. Otázka vymahatelnosti po kamarádce závisí na tom, zda existuje nějaký důkaz o tom, že tam kamarádka rovněž bydlela, a že se zavázala polovinou na nájem přispívat - tedy nejlépe důkaz písemný nebo svědecká výpověď.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.