Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)

Na svém pozemku máme stoletou lípu. Jedna z větví přesahuje přes obecní silnici a za ní ohrožuje střechu kolny souseda na druhé straně silnice. Zodpovědný za případnou škodu na střeše kolny je majitel stromu nebo obecní úřad, přes jehož pozemek (silnici) větev zasahuje na sousedův pozemek?

ODPOVĚĎ:

Odpověď na Váš dotaz: „Zodpovědný za případnou škodu na střeše kolny je majitel stromu nebo obecní úřad, přes jehož pozemek (silnici) větev zasahuje na sousedův pozemek? “ zní: Za případně vzniklou škodu bude odpovídat vlastník předmětné lípy.
Dle § 1067 občanského zákoníku platí, že:
„Strom náleží tomu, z jehož pozemku vyrůstá kmen …“
Pokud by tedy byla na sousedově kolně způsobena škoda větví Vašeho stromu, mohli byste za tuto škodu odpovídat Vy (například tehdy, vyšlo-li by najevo, že jste znali špatný stav tohoto stromu a nepřijali odpovídající opatření). Naopak obec by za tuto škodu neodpovídala, jelikož není vlastnicí stromu.
Soused by se případně mohl domáhat odstranění přesahující větve, a to opět po Vás, jako po vlastnících předmětného stromu, popř. by mohl – v případě Vaší pasivity – tuto větev odstranit sám. Konkrétně dle § 1016/2 občanského zákoníku platí, že:
„Neučiní-li to vlastník v přiměřené době poté, co ho o to soused požádal, smí soused šetrným způsobem a ve vhodné roční době odstranit kořeny nebo větve stromu přesahující na jeho pozemek, působí-li mu to škodu nebo jiné obtíže převyšující zájem na nedotčeném zachování stromu. Jemu také náleží, co z odstraněných kořenů a větví získá. “
_____________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.