Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Správcovská firma našeho SVJ má smlouvu s úklidovou firmou. Úklidové firmě zapůjčila správcovský klíč od našeho objektu. Zástupce správcovské firmy si nechal v MHD klíče ukradnout z batohu (nepozornost). O tom byl sepsán policejní protokol, ten je k dispozici. Správcovskou firmu jsem požádala o zajištění a uhrazení výměny vložek a klíčů do zámků, které se tímto klíčem otevírají.

Jedná se mj. o technické místnosti, kde je technické zařízení k naší novostavbě např. od Vodafone a T-Mobile za statisíce. Odpověď správcovské firmy: "Došlo k odcizení svazku klíče a čipu, upřesňuji neoznačeného, v autobuse na odvrácené části Prahy od vašeho objektu, klíč ani čip neidentifikuje adresu domu, událost byla nahlášena na PČR. Pokud je mi známo, k žádnému zneužití nedošlo. Vstup tento klíč umožňuje do vchodu, kočárkárny, chodbičky ke sklepům a technickým místnostem." Jsem ve funkci nová, nevím teď, jak na ně. Měli by přece být na takové události pojištěni. Děkuji. Helena.

 

ODPOVĚĎ:
Situace není tak bagatelní, jak ji prezentuje správcovská firma. Pokud by se totiž cokoliv ztratilo, mohl by poškozený hnát k odpovědnosti i Vás za to, že jste jako člen statutárního orgánu nejednala s péčí řádného hospodáře. Ano, měli by být pojištěni, ale to v podstatě není Váš problém. Doporučuji důrazně trvat na zajištění výměny včetně financování, případně zvážit soudní vymáhání nároku. Se správcovskou firmou máte jistě nějakou smlouvu, která upravuje i otázky odpovědnosti za škodu. Doporučuju prostudovat a zvážit další právní kroky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.