Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

V dubnu 2017 jsem prodělala plastiku nosní přepážky - septorhinoplastiku nosu. Můj požadavek byl průchodnost nosní přepážky a následné vyrovnání nosu. Měla jsem přepážku neprůchodnou po autonehodě z dětství. Tudíž byl zákrok hrazen pojišťovnou.   Bohužel však kromě zprůchodnění přepážky mi také nos operující lékař zkrátil, i když jsem toto nechtěla. Došlo také k dalším pochybením, jako nevytažení jednoho tzv. "splintu" po operaci.

Dále  sundání sádry dříve než se má propouštěcím lékařem, apod. Nos se propadnul a vypadá teď tak zpitvořeně, žě mě známí nepoznávají a je to pro mne velmi nepříjemné.
Původně mi operující lékař nabídl reoperaci, ale poté co mi dvakrát vnucoval jinou variatnu a po předchozích pochybením již k němu nemám důvěru. Zároveň po konzultacích s jinými lékaři již dnes (10.04.2019) vím, že reoperací by se vyřešilo pouze ono propadnutí po sundání sádry, ale délku nosu mi už nikdo nikdy nemůže vrátit.
Rozhodla jsem se tedy, že bych chtěla poslat předžalobní výzvu na operujícího lékaře.
Ráda bych se tedy zeptala, zda-li je možné po dvou letech vůbec předžalobní výzvu zaslat? Je tam nějaký časový limit ze zákona? A další věc je, že pro předžalobní výzvu potřebuji také lékařský posudek a nevím si rady kde najít soudního lékaře v tomto oboru.
Děkuji, Kamila

 

ODPOVĚĎ:
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:

1/ Lhůta pro zaslání předžalobní výzvy:

V dotazu zmiňujete, že předžalobní výzvu byste chtěla zaslat operatérovi. V tomto ohledu upozorňuji, že zdravotní služba (operace) Vám byla poskytnuta nikoli operatérem, nýbrž poskytovatelem zdravotních služeb. Tím je buď zaměstnavatel operatéra (nemocnice, soukromá lékařská praxe apod.), nebo je jím operatér sám (pakliže poskytuje zdravotní služby svým jménem). Za újmu na Vašem zdraví v každém případě odpovídá poskytovatel zdravotních služeb, tzn. že předžalobní výzvu je zapotřebí adresovat jemu. To však pouze pro upřesnění.

Promlčecí lhůta práva na odčinění újmy na zdraví činí 3 roky (jak vyplývá z § 629/1 ve spojení s § 636/3 občanského zákoníku). Vaše právo na odčinění újmy na zdraví by proto dosud nemělo být promlčeno. Aby promlčení nenastalo, je zapotřebí do konce promlčecí lhůty nejen zaslat poskytovateli zdravotních služeb předžalobní výzvu, nýbrž (a to především) podat k soudu žalobu (po dobu soudního řízení totiž promlčecí lhůta běžet nebude, jak vyplývá z § 648 občanského zákoníku).

2/ Opatření znaleckého posudku:

Ve Vašem případě je vhodné opatřit hned dva znalecké posudky, a to zaprvé znalecký posudek, který bude konstatovat, že při Vaší operaci postupoval poskytovatel zdravotních služeb odborně nesprávně, a zadruhé znalecký posudek, kterým bude stanoveno (vyčísleno), jaká nemajetková (nemateriální) újma Vám v této souvislosti vznikla.

Seznam znalců naleznete zde:
http://datalot.justice.cz/justice/repznatl.nsf/$$SearchForm?OpenForm

Vyhledávat je zapotřebí zaprvé ve znaleckém oboru „zdravotnictví“ a znaleckém odvětví „chirurgie“, přičemž je nutné dopsat specializaci „plastická chirurgie“ (takto specializovaných znalců je v České republice celkem 6). Zadruhé je zapotřebí vyhledávat ve znaleckém oboru „zdravotnictví“ a znaleckém odvětví „stanovení nemateriální újmy na zdraví“.

3/ Jak dále postupovat:
Doporučuji Vám kontaktovat poskytovatele zdravotních služeb a vyžádat si od něj kopie těch částí Vaší zdravotnické dokumentace, která se vztahuje k předmětné operaci.

Dále Vám doporučuji kontaktovat advokáta:
www.advokatikomora.cz
(a to advokáta, který se zabývá občanským právem hmotným, popř. právem zdravotnickým).

S pomocí advokáta můžete následně oslovit znalce a po získání znaleckého posudku (znaleckých posudků) se obrátit na poskytovatele zdravotních služeb s předžalobní výzvou. Nebude-li mimosoudní odčinění újmy možné, podá advokát Vaším jménem k soudu žalobu.

_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník

 

► Stránka obsahuje odpověď na tato témata:

  • Pochybení lékaře při plastické operaci nosní přepážky (septorhinoplastika)
  • Promlčení náhrady škody - kolik roků, let?
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.