Počet stránek ve webu: 43.153

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám dotaz ohledně zastupování tatínka, kterému je 86 let a trpí demencí a již není schopen racionálně přemýšlet. Ještě než se jeho stav zhoršil a v době, kdy byl při mysli mě udělil úředně ověřenou plnou moc, abych jej zastupovala ve všech úředních a osobních záležitostech a to bez omezení.

Tatínek je zároveň OSVČ a já jej na základě plné moci již roky zcela zastupuji, jak u FÚ a ČSSZ a jiných úřadů. Chtěla bych vědět, zda je v takovém případě zastupování otce nějak omezeno nebo na základě plné moci můžu jeho jménem jeho zájmy takto zastupovat i nadále dokud je naživu nebo je nějaký zákon předpis, který tomu brání. Děkuji za odpověď Marta Z.

 

ODPOVĚĎ:
Plná moc omezená na provedení určitého úkonu zaniká provedením tohoto úkonu. Časově omezená plná moc pak zaniká uplynutím doby, na kterou byla udělena. Ve Vašem případě se však jedná o všeobecnou a časově neomezenou plnou moc, která zaniká odvoláním zmocnitelem (Vaším tatínkem), případně vypovězením zmocněncem (Vámi) nebo smrtí zmocnitele (Vašeho tatínka). Dokud jedna z těchto situací nenastane, můžete Vašeho tatínka na základě plné moc dál bez obav zastupovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.