Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jedná se o to, že jsem jeden z lidí, který dohlíží na roleplay server v počítačové hře. Nemáme to jako firmu nebo něco podobného. Každopádně se můžeme nazývat skupinou lidí, která server spravuje, dává do něj peníze a formou daru nám lidé peníze posílají. Jeden z hráčů hry se při řešení problému natáčel náš hovor bez našeho vědomí a video se zvukem zveřejnil na youtube.

Pokud vím, tak je možné někoho nahrávat ovšem pouze pokud o tom ví a pouze pro vlastní potřebu. Tím, že video zveřejnil vytržené z kontextu, a dokonce tam jednoho člena našeho týmu uráží, tak poškozuje dobré jméno našeho serveru. Tím pádem u nás může hrát méně lidí, méně lidí bude posílat peníze na chod serveru a nahrávka zasahuje do soukromé konverzace, která již není soukromá. Chtěl bych se zeptat, jestli a jak je možné se proti tomu bránit. Víme jeho jméno, máme jeho fotografii, popřípadě víme ip adresu. Psali jsem mu s žádostí o stažení videa bohužel video odmítl smazat.   Pokud se dá bránit. Je možné podat trestní oznámení, nebo žalobu a pokud ano, jaké zákony konkrétně porušuje. Předem děkuji za odpověď. S pozdravem Ambrož.

 

ODPOVĚĎ:
Má odpověď pro Vás bude (možná) zklamáním, nicméně se domnívám, že z právního hlediska není situace zdaleka tak dramatická, jak se domníváte. Předem své odpovědi se stručně vyjádřím k některým pasážím Vašeho dotazu.
Ve svém dotazu píšete: „Pokud vím, tak je možné někoho nahrávat ovšem pouze pokud o tom ví a pouze pro vlastní potřebu. “. Ne tak docela. Je pravdou, že pořízení nahrávky rozhovoru bez vědomí druhého účastníka tohoto rozhovoru je (může být) morálně pochybné, v některých případech se však jedná o právem schválený postup – a to tehdy, je-li pořizována nahrávka rozhovoru osoby se „silnějším“ postavením a osoby s postavením „slabším“. Příkladem může být rozhovor zaměstnance a zaměstnavatele, spotřebitele (zákazníka) a prodávajícího, pacienta a lékaře apod. I ve Vašem případě by se dalo o takové situaci uvažovat – hráč je nepochybně ve slabším postavení ve vztahu ke správci příslušného serveru. Je však pravdou, že takto pořízená nahrávka by měla být použita toliko pro obranu příslušného subjektu – její zveřejnění (například na YouTube) je z tohoto hlediska dosti problematické (neboť tímto způsobem se obrana realizovat nedá).
Ve svém dotazu dále píšete: „Tím, že video zveřejnil vytržené z kontextu, a dokonce tam jednoho člena našeho teamu uráží, tak poškozuje dobré jméno našeho serveru. Tím pádem u nás může hrát méně lidí, méně lidí bude posílat peníze na chod serveru a nahrávka zasahuje do soukromé konverzace, která již není soukromá. “. Po shlédnutí předmětného videa Vám nemohu dát tak úplně za pravdu. Je především nutné si uvědomit, že pro nezasvěceného člověka (za kterého se považuji) je předmět rozhovoru zcela nesrozumitelný (a ve své podstatě nezajímavý, jelikož nepřináší nic, co by běžného uživatele YouTube zaujalo). Z důvodu obtížné srozumitelnosti (a zmatečnosti) této nahrávky si dále nemyslím, že by jejím zveřejněním mohlo být reálně zasaženo do dobrého jména Vámi spravovaného serveru – v této souvislosti navíc připomínám, že do dobré pověsti lze zasáhnout pouze v případě právnických osob (jak to vyplývá z § 135/2 občanského zákoníku). Nejsem si ani jist, zda je možné dedukovat vztah příčinné souvislosti mezi zveřejněním předmětné nahrávky a úbytkem hráčů užívajících Vámi spravovaný server (v dotazu ostatně nepíšete, že by ke zmenšení zájmu o tento server skutečně došlo).
Na Váš dotaz: „Je možné podat trestní oznámení, nebo žalobu a pokud ano, jaké zákony konkrétně porušuje. “ proto (s ohledem na shora uvedené) odpovídám následovně: O trestněprávním řešení nastalé situace nelze vůbec uvažovat – zveřejněním této nahrávky se dotyčný hráč skutečně nemohl dopustit žádného trestného činu. Podání soukromoprávní žaloby považuji také za dosti problematické – v první řadě není zřejmé, kdo a čeho by se u soudu vlastně domáhal. Nemáte-li k dispozici základní identifikační údaje o dotyčném hráči, bude podání žaloby vyloučeno (soud musí přesně vědět, proti komu žaloba směřuje).
Pakliže Vám vadí, že je předmětná nahrávka zveřejněna na Youtube, doporučuji Vám zaměřit svou obranu na to, aby byla tato nahrávka odstraněna. Za tímto účelem můžete kontaktovat přímo YouTube a domáhat se zde odstranění této nahrávky – a to s odůvodněním, že obsahuje protiprávní (urážlivý) obsah.
V této souvislosti lze odkázat na § 5/1 písm. b) zákona o některých službách informační společnosti, dle něhož každý poskytovatel služby, jež spočívá v ukládání informací poskytnutých uživatelem (zde tedy provozovatel YouTube), odpovídá za obsah informací uložených na žádost uživatele, jen tehdy:
„dozvěděl-li se prokazatelně o protiprávní povaze obsahu ukládaných informací nebo o protiprávním jednání uživatele a neprodleně neučinil veškeré kroky, které lze po něm požadovat, k odstranění nebo znepřístupnění takovýchto informací“
Na provozovatele YouTube se proto můžete obrátit a ve smyslu výše citovaného ustanovení zákona o některých službách informační společnosti ho upozornit na protiprávní obsah předmětné nahrávky. Zároveň se u provozovatele YouTube domáhejte stažení této nahrávky. Provozovatele YouTube můžete upozornit, že nebude-li Vaší výzvě neprodleně vyhověno, jste připraveni se splnění jeho povinnosti domáhat soudní cestou.
______________________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník
zákon č. 480/2004 Sb. , o některých službách informační společnosti a o změně některých zákonů (zákon o některých službách informační společnosti)

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.